Ruim 800 pagina’s Codex Sinaiticus online

1 minuut leestijd

800 pagina's Codex Sinaiticus onlineMeer dan de helft van de Codex Sinaiticus, de oudste bewaard gebleven bijbel ter wereld, is sinds kort op internet te bekijken.

Op de website www.codexsinaiticus.org zijn ongeveer achthonderd pagina’s te zien van de 1600 jaar oude bijbel, compleet met vertaling. Volgens experts geeft de bijbel een interessant beeld van de ontwikkeling van het vroege christendom en verschaft het informatie over hoe de tekst van de bijbel in de loop der eeuwen is doorgegeven.

Monniken in het St. Catharinaklooster in de Sinaï schreven de bijbel rond 330 en 350 na Christus op perkament. In 1859 werd de Codex Sinaiticus door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf in Egypte gevonden. Hij deed zijn vondst tijdens een bezoek aan het Katharinaklooster op de berg Sinaï. Aan deze locatie dankt de oude bijbel haar naam. De bijbel zou de tand des tijds onder meer hebben doorstaan vanwege een gunstig klimaat in de Sinaï.

De originele versie van de bijbel bevatte volgens Scot McKendrick van de British Library ongeveer 1460 pagina’s met een afmeting van 40 bij 35 centimeter. De British Library kwam enige tijd geleden met het voorstel de bijbel in zijn geheel op internet te plaatsen. Dit zodat onderzoekers de bijbel dan eenvoudig online kunnen bestuderen. De bibliotheek heeft zelf de beschikking over een groot deel van de bijbel. Andere delen bevinden zich in de universiteitsbibliotheek in Leipzig, in het Katharinaklooster op de Sinaï en in de Russische Nationale Bibliotheek in Sint-Petersburg. De drie bibliotheken werkten gezamenlijk aan de digitalisering van de oude bijbel.

Bij de British Library is tot 7 september een tentoonstelling te zien over de Codex Sinaiticus.

Overzicht van boeken over religeuze geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×