Week van de koloniale geschiedenis

Scheepvaartmuseum in Amsterdam heropend

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is sinds zondag weer geopend voor het publiek. Zaterdag werd het gerenoveerde museum in bijzijn van onder meer koningin Beatrix officieel heropend.

Het museum sloot de deuren in 2007 voor het publiek in verband met een grote verbouwing. Het Nederlands Scheepvaartmuseum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een gebouw dat in 1656 werd gebouwd onder leiding van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert (1615-1676). In 1973 betrok het museum het pand.- advertentie -

scheepvaartmuseum heropend

De afgelopen periode is het gebouw zoveel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Stalpaert. Verder heeft de binnenplaats, genaamd Het Open Pleyn, een glazen dak gekregen.

Koningin Beatrix was zaterdagavond als eregast aanwezig bij de heropening van het museum. Ze reisde met haar eigen jacht, De Groene Draeck, naar het museum en bezocht vervolgens twee tentoonstellingen. De heropening van het museum werd ook bijgewoond door staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra.

Eigenlijk was het de bedoeling dat burgemeester Van der Laan een toespraak zou houden. Dit lukte echter niet vanwege de krakersdemonstratie op het Spui in Amsterdam.

De heropening van het museum werd zaterdagavond afgesloten met een vuurwerkshow. Voorafgaand aan die show was er een 3D-projectie op de muren van het Zeemagazijn (video).

Sinds zondag is het museum toegankelijk voor het publiek. Bezoekers kunnen er in dertien nieuwe, interactieve tentoonstellingen “ervaren hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: