Dark
Light

Scheepvaartmuseum in Amsterdam heropend

Auteur:
1 minuut leestijd

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is sinds zondag weer geopend voor het publiek. Zaterdag werd het gerenoveerde museum in bijzijn van onder meer koningin Beatrix officieel heropend.

Het museum sloot de deuren in 2007 voor het publiek in verband met een grote verbouwing. Het Nederlands Scheepvaartmuseum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een gebouw dat in 1656 werd gebouwd onder leiding van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert (1615-1676). In 1973 betrok het museum het pand.



scheepvaartmuseum heropend

De afgelopen periode is het gebouw zoveel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Stalpaert. Verder heeft de binnenplaats, genaamd Het Open Pleyn, een glazen dak gekregen.

Koningin Beatrix was zaterdagavond als eregast aanwezig bij de heropening van het museum. Ze reisde met haar eigen jacht, De Groene Draeck, naar het museum en bezocht vervolgens twee tentoonstellingen. De heropening van het museum werd ook bijgewoond door staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra.

Eigenlijk was het de bedoeling dat burgemeester Van der Laan een toespraak zou houden. Dit lukte echter niet vanwege de krakersdemonstratie op het Spui in Amsterdam.

De heropening van het museum werd zaterdagavond afgesloten met een vuurwerkshow. Voorafgaand aan die show was er een 3D-projectie op de muren van het Zeemagazijn (video).

Sinds zondag is het museum toegankelijk voor het publiek. Bezoekers kunnen er in dertien nieuwe, interactieve tentoonstellingen “ervaren hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald”.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×