Dark
Light

Schotse monnik ontdekt in Amersfoorts klooster

Verrassende uitslag archeologisch onderzoek
2 minuten leestijd
Schedel van de Schotse monnik (Museum Flehite)

Met nieuw archeologisch onderzoek is het gelukt om de herkomst van een monnik te achterhalen die rond 1500 heeft geleefd en in Amersfoort is begraven. De monnik blijkt uit Schotland te komen. Zijn schedel is te zien op de tentoonstelling Cold Cases in Museum Flehite in Amersfoort.

Schedel van de Schotse monnik (Museum Flehite)
Schedel van de Schotse monnik (Museum Flehite)
Tijdens een opgraving begin jaren tachtig op een begraafplaats in het voormalig Observantenklooster in het centrum van Amersfoort viel een monnik op door zijn uitermate lange, smalle schedel. De herkomst van de man was toen niet te onderzoeken.

Identificatie door eeuwenoude kiezen

Tegenwoordig kunnen archeologen via een zogenaamd isotopenonderzoek de herkomst vaststellen. Timo d’Hollosy, stadsarcheoloog in Amersfoort:

“We hebben twee kiezen van de man naar de Vrije Universiteit van Amsterdam opgestuurd. Van een monster uit de kiezen is een analyse van strontium-isotopen gemaakt. Strontium komt overal in de aardkorst voor en raakt via verwering in het grondwater en daarmee in de voedselketen. De kiezen nemen in de vroegste levensjaren deze strontium-isotopen op. De specifieke verhouding van de isotopen vertelt waar de persoon in zijn jeugd heeft geleefd en zo konden we zijn herkomst tot twee mogelijke locaties terugbrengen: Schotland en Bretagne.”

In Frankrijk bloeide de Observantenorde, maar de connectie met kloosters van deze orde was het sterkst met Schotland. D’Hollosy: “Er kwamen veel Schotten rond 1500 naar Nederland. Een van hen was waarschijnlijk de man met het lange gezicht.”

Schotse monnik te zien in museum Flehite

De Schotse monnik en vele andere skeletten zijn te zien op familietentoonstelling Cold Cases Amersfoort van 19 juni tot 25 september in Museum Flehite in Amersfoort. De tentoonstelling laat jong en oud kennismaken met deze nieuwe manieren van archeologisch onderzoek, die sterk doen denken aan spannend politieonderzoek uit tv-series zoals Crime Scene Investigations en Bones. De tentoonstelling gaat in op vragen zoals: hoe gaat DNA-onderzoek precies? Hoe herken je sporen op oude botten of tanden? Hoe maak je van een schedel een gezichtsreconstructie? Centraal hierbij staan de vele skeletten die door de Amersfoortse stadsarcheologen zijn opgegraven in het centrum van Amersfoort. Met behulp van de nieuwe technieken komen de verhalen rond deze menselijke resten weer tot leven.

Archeologisch spreekuur en andere activiteiten

Tijdens de tentoonstelling Cold Cases Amersfoort is er elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur in Museum Flehite een archeoloog aanwezig voor extra uitleg over de tentoonstelling. Ook kunnen bezoekers hun eigen vondsten door hem laten onderzoeken. Daarnaast worden er op verschillende momenten creatieve kinderworkshops en instaprondleidingen georganiseerd. Kijk voor actuele data en tijden op www.museumflehite.nl

Meer archeologie

×