Sieraden ontdekt in mok met dubbele bodem in Auschwitz

1 minuut leestijd
Sieraden ontdekt in mok met dubbele bodem in Auschwitz (Foto: Auschwitz Museum - Mirosław Maciaszczyk)
Sieraden ontdekt in mok met dubbele bodem in Auschwitz (Foto: Auschwitz Museum - Mirosław Maciaszczyk)

Een medewerker van het museum bij vernietigingskamp Auschwitz deed recent een bijzondere ontdekking. Tijdens het schoonmaken van een emaillen mok, stuitte de museumwerker op een dubbele bodem die aan een kant een beetje losgekomen was. Onder de geheime bodem bleken een ring en een gouden ketting te zijn verstopt.

De nazi’s probeerden de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog allerlei verhalen op de mouw te spelden in de hoop dat men zo goed mogelijk meewerkte aan de deportaties die in veel gevallen tot de directe vernietiging leidden. De Joden, zo beweerden de nazi’s, zouden gewoon op een nieuwe locatie gehuisvest worden en daar normaal werk krijgen. En tijdens de reis mocht men ook wat bagage meenemen. Dat veel Joden direct na aankomst werden vermoord, werd vanzelfsprekend niet vermeld.

De verstopte ketting (Foto: Auschwitz Museum - Mirosław Maciaszczyk)
De verstopte ketting (Foto: Auschwitz Museum – Mirosław Maciaszczyk)

Door de gedeporteerden wat bagage mee te laten nemen, zo benadrukt museumdirecteur Piotr Cywiński, wisten de nazi’s ook dat ze de laatste kostbaarheden van de Joden in bezit kregen. Sommige van die kostbaarheden werden echter verstopt. Dit toont niet alleen dat men vreesde te worden beroofd, maar ook dat er nog hoop gekoesterd werd.

Onderzoek heeft aangetoond dat de sieraden die in de mok verstopt zaten, tussen 1921 en 1931 in Polen werden gemaakt. De komende tijd worden de sieraden verder onderzocht. De sieraden en mok worden straks samen tentoongesteld.

De gevonden ring (Foto: Auschwitz Museum - Marcin Inglot)
De gevonden ring (Foto: Auschwitz Museum – Marcin Inglot)

Meer berichten over Auschwitz
Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×