Skelet Aziaat gevonden op Romeinse begraafplaats

1 minuut leestijd

Op een oude Romeinse begraafplaats in Vagnari, Zuid-Italië, is voor het eerst een skelet gevonden van een Oost-Aziaat. De man was vermoedelijke een slaaf van de Romeinen.

Een groep onderzoekers van de McMaster universiteit in Hamilton (Canada) haalde onlangs een Romeins kerkhof leeg en stuitte bij DNA-onderzoek op het skelet van een man met Aziatische voorouders. De man leefde in de eerste of tweede eeuw na Christus, tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse rijk. Dat meldt de Britse krant The Independent. Nog niet eerder is bewijs gevonden dat Oost-Aziaten in die tijd Europa aandeden.

Of de Aziaat een fijn leven had in Italië, valt te bezien. Vagnari was destijds een plek waar de keizer verschillende slaven voor zich had werken. Die produceerden ijzeren onderdelen en textiel op een open veld, zonder bomen, wat verstikkend heet was in de zomer. De kans is groot dat de Aziaat één van die slaven was.

Archeologen van de universiteit hebben in totaal zeventig skeletten opgegraven. De meeste personen die op de begraafplaats lagen werden geboren in de omgeving waar ze ook hun laatste rustplaats vonden. Van het skelet van de Aziaat was weinig over, nog net genoeg voor gedegen onderzoek. Bovenop de man was nog een ander skelet begraven.

Hoewel in de eerste eeuw tussen Romeinen en Chinezen veel zijde werd verhandeld, achten de wetenschappers het niet waarschijnlijk dat de Chinezen ook daadwerkelijk in Rome verbleven, omdat nooit eerder een skelet is gevonden met Oost-Aziatische voorouders. Waarschijnlijk ging de handel via tussenpersonen. Een andere theorie dat de Oost-Aziaat een ambassadeur was, achten de onderzoekers ook niet erg waarschijnlijk. Vagnari was volgens hen niet echt een plek voor ambassadeurs.

Door het DNA-onderzoek kunnen de onderzoekers vaststellen dat de moeder van de man Aziatische wortels had. Gegevens over zijn vader kunnen nog niet worden onderzocht met de huidige techniek. Ook is niet bekend of de man zelf naar Europa kwam, of dat zijn voorouders al in Europa woonden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×