Het duizenden jaren oude menselijke skelet dat drie maanden geleden in Swifterbant is gevonden, blijkt van een vrouw te zijn. De provincie Flevoland heeft dat maandag bekendgemaakt.
Hoe oud het graf precies is, is nog niet bekend. Archeologen gaan ervan uit dat de vrouw tussen 8000 en 4500 voor Christus werd begraven. De vrouw is vernoemd naar de vinder van het graf en wordt vanaf nu Michelle genoemd. Het gaat mogelijk om het oudste ooit in Nederland gevonden skelet.
Het oudste tot nu toe ooit in Nederland gevonden skelet is dat van een vrouw die Trijntje genoemd is. Haar overblijfselen werden in 1997 bij Hardinxveld-Giessendam gevonden. Trijntje leefde vermoedelijk rond 5500 voor Christus en maakte toen deel uit van een groepje rondtrekkende jagers en vissers. Mogelijk is het skelet van Trijntje dus nog ouder.
De vondst werd in september gedaan bij Swifterbant, gemeente Dronten. Dit tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van een deel van de nieuwe provinciale weg N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Veel meer dan enkele botresten en een zwarte plek in de grond was er niet over van het skelet.
Nader onderzoek heeft uitgewezen dat Michelle tussen de dertig en veertig jaar oud werd en ongeveer 1,60 meter lang was. Het skelet wordt de komende maanden nog verder onderzocht. Als het onderzoek is voltooid wordt Michelle tentoongesteld in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.
Behalve het skelet zijn onder meer ruim honderdduizend stukjes vuursteen en zestig haardkuilen gevonden.
Het archeologisch onderzoek in Swifterbant kost de provincie een hoop geld. De kosten zijn volgens de provincie opgelopen tot 5,4 miljoen euro. De gemeente Dronten en de Rijksoverheid hebben 1,9 miljoen euro voor hun rekening genomen, de rest moet de provincie betalen.
Overijsselse Vecht
Dat Michelle duizenden jaren geleden werd begraven is opmerkelijk. In de midden steentijd werd lang niet iedereen met zorg begraven. Geregeld worden er bij opgravingen dan ook losse skeletdelen gevonden. Michelle kwam kennelijk wel in aanmerking voor een begrafenis in een grote langwerpige kuil.
Swifterbant bevond zich ongeveer zevenduizend jaar geleden in het deltagebied van de Overijsselse Vecht. In dit gebied trokken destijds mensen rond op zoek naar voedsel. Vaste verblijfplaatsen hadden deze mensen niet.