Stalin bij veel Russen nog erg populair

1 minuut leestijd
Jozef Stalin
Jozef Stalin

Jozef Stalin is in Rusland nog altijd razend populair. Bij de verkiezing van de populairste Rus eindigde de voormalige leider van de Sovjet-Unie als derde.

De verkiezing werd gewonnen door Alexander Nevski, een Russische prins die in 1242 de binnengevallen ridders van de Teutonenorde versloeg. Pjotr Stolypin, de premier onder tsaar Nicolaas II die in 1911 werd vermoord, werd tweede. Jozef Stalin kreeg slechts 5500 stemmen minder dan winnaar Alexander Nevski die in totaal ruim 520.000 stemmen kreeg.

Tijdens de show werd de kiezers nadrukkelijk gevraagd niet op Stalin te stemmen maar op een van zijn ‘concurrenten’. Of de verkiezing eerlijk verlopen is valt daarmee te betwijfelen. Tot voor kort stond Stalin in de tussenstanden nog op de eerste plaats.

Veel Russen waarderen Stalin nog altijd omdat onder zijn krachtdadige bewind de nazi’s werden verslagen. Onomstreden is Stalin echter absoluut niet. Onder het bewind van de Sovjet-leider werden miljoenen Russen vermoord. Verschillende mensenrechtenactivisten waren daarom tegen de deelname van Stalin aan de verkiezing. Volgens hen proberen de Russiche autoriteiten de misdaden van Stalin weg te poetsen en werd de verkiezing gebruikt om zijn tirannie te verheerlijken. Volgens een correspondent van de BBC is dat inderdaad het geval.

De verkiezing van de populairste Rus heeft zes maanden geduurd. De finaleronde vond gisteren plaats. Ruim 50 miljoen Russen brachten hun stem uit via sms, internet of telefoon.

Lees ook: Jozef Stalin (1878-1953) – Communistisch dictator
Boek: Stalin Het Hof van der Rode Tsaar – Het hof van de rode tsaar

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×