Dark
Light

Stephen Fry: ‘Poetin herhaalt misdaad Adolf Hitler’

Auteur:
2 minuten leestijd

Olympische Spelen van 1936 in Berlijn
Olympische Spelen van 1936 in Berlijn
Komiek en schrijver Stephen Fry wil dat premier David Cameron en het IOC de Olympische Spelen van volgend jaar in Rusland gaan boycotten vanwege het homobeleid van het gastland. In een open brief vergelijkt Fry de Russische president Vladimir Poetin met Adolf Hitler.

Stephen Fry, zelf jood en homo, vindt dat er een statement gemaakt moet worden door een totale boycot van de het mondiale sportevenement. In zijn brief haalt hij onder meer de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn aan. De Duitse overheid gebruikte het evenement toen volop om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen.

Voorafgaand aan deze ´Olympische Spelen van Adolf Hitler´ gingen er overigens ook stemmen op om het evenement te boycotten. Dit gebeurde uiteindelijk niet, al waren er wel individuele sporters, waaronder enkele Nederlandse, die besloten niet naar Berlijn af te reizen.

Volgens Stephen Fry is de anti-homowet die eerder dit jaar door Vladimir Poetin werd aangenomen vergelijkbaar met de maatregelen die Hitler in de jaren dertig trof op basis waarvan Joden weden vervolgd. De Russiche anti-homowet verbiedt bijvoorbeeld het praten over homoseksualiteit in het bijzijn van kinderen, het versprreiden van infomatie over homoseksualiteit en het organiseren van een gay pride. Stephen Fry:

Destijds schonk de olympische beweging totaal geen aandacht aan dit kwaad en ging de beruchte Berlijnse olympiade gewoon door. Die bood een opgewekte Führer een podium waardoor hij zijn status zowel in eigen land als in het buitenland kon verhogen.

Hitler komt het stadion binnen tijdens de opening van de Olympische Spelen van 1936 - Bundesarchiv
Hitler komt het stadion binnen tijdens de opening van de Olympische Spelen van 1936 – Bundesarchiv

Volgens de auteur is Poetin op een zelfde manier bezig als Hitler destijds.

Hij maakt homoseksuelen tot zondebok, net zoals Hitler met de Joden heeft gedaan.

Fry vindt het niet genoeg dat Rusland belooft dat homoseksuele olympiërs veilig zijn in het Olympisch Dorp.

Laten we niet vergeten dat de olympische nummers ooit niet alleen atletiek betroffen, maar dat het ook ging om culturele ontmoetingen. We moeten ons ervan bewust zijn dat sport in feite cultuur is.

Wat de auteur betreft is een totale boycot terecht omdat ten koste van alles de indruk moet worden vermeden dat Poetin de goedkeuring van de beschaafde wereld kan wegdragen. Stephen Fry:

Ik ben homoseksueel. Ik ben een Jood. Mijn moeder heeft meer dan tien familieleden verloren door Hitlers antisemitisme. Iedere keer dat er in Rusland een homoseksuele tiener tot zelfmoord wordt gedreven, een lesbische vrouw ‘corrigerend’ wordt verkracht, homo’s worden doodgeslagen door neonazituig, terwijl de Russische politie erbij staat en niets doet, wordt de wereld een stukje slechter en ik ben een van die mensen die weer moeten wenen als ze zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.

Lees de hele, vertaalde, brief op de de website van de Volkskant.

Meer over Adolf Hitler

×