/

Stichting Sovjet Ereveld winnaar Gouden Terebinth

Russisch Ereveld in Leusden (Foto Stichting Sovjet Ereveld)
Russisch Ereveld in Leusden (Foto Stichting Sovjet Ereveld)

De Gouden Terebinth, een tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor funerair erfgoed, is afgelopen zaterdag uitgereikt aan het bestuur van de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden. Deze stichting krijgt de prijs “voor haar niet-aflatende inzet om de herinnering aan 865 soldaten uit de Sovjet Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld of omgebracht, levend te houden”.

Op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers begraven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hun verwanten hierover niet geïnformeerd. De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding probeert met zijn Stichting Russisch Ereveld deze familieleden van de oorlogsslachtoffers op te sporen.

De afgelopen twee jaar organiseerden vrijwilligers van de stichting in Leusden audiotours, lezingen, een kaarsjesavond, herdenkingen en gastlessen. Directeur Remco Reiding ontving de Gouden Terebinth zaterdag in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Bert Lever, voorzitter van de Stichting Terebinth. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, dat wordt besteed aan het grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor publiek met deze nabestaanden.

De andere genomineerden waren de Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Nederlandse Stichting tot Behoud van de Graftrommel in Veenhuizen.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: