Dark
Light

Stoffelijke resten gevonden in wrak Britse bommenwerper bij Holwert

1 minuut leestijd
Specialisten van Rijkswaterstaat en het Waterschap hielpen bij de berging in Holwert
Specialisten van Rijkswaterstaat en het Waterschap hielpen bij de berging in Holwert - Foto: Defensie.

In Holwert zijn stoffelijke resten aangetroffen tijdens de berging van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, de Vickers Wellington HE346. Het toestel van de Royal Air Force stortte op 26 juni 1943 neer in de buurt van het Friese dorp.

De bergingsoperatie, die in juli van dit jaar van start ging, heeft tot nu toe ook enkele overblijfselen van vliegeruitrusting opgeleverd, waaronder een lederen vliegercap en een zuurstofmasker.

De gevonden stoffelijke resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg, waar verder onderzoek zal uitwijzen om hoeveel bemanningsleden het gaat. Van de zes bemanningsleden aan boord worden er nog altijd vijf vermist. De berging, uitgevoerd door Defensie, vindt plaats in samenwerking met Rijkswaterstaat, het Waterschap en enkele aannemers.

Het Nationaal Programma Kansrijke Vliegtuigbergingen, dat gemeenten ondersteunt bij de kosten van dit soort bergingen, helpt nabestaanden om duidelijkheid te krijgen over het lot van hun familieleden. De uitvoering van de bergingen valt onder de Stafofficier Vliegtuigberging van het Commando Luchtstrijdkrachten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog crashten in Nederland zo’n zesduizenc vliegtuigen. Dat gebeurde zowel op het land als in het water. De meeste daarvan zijn geborgen.

×