In Australië zijn de stoffelijke resten van de beruchte bushrangers Ned Kelly geïdentificeerd. De resten werden in 2009 opgegraven bij de Pentridge-gevangenis in Melbourne. Uitgebreid onderzoek heeft nu aangetoond dat het om de resten van Ned Kelly gaat.
De bushranger Ned Kelly was ten tijde van zijn strijd tegen de politie van de Australische staat Victoria ongekend populair. Nadat hij aangehouden was tekenden maar liefst 32.000 mensen een petitie tegen zijn veroordeling tot de strop. Tevergeefs.
Omdat hij drie agenten had vermoord was hij eerder vogelvrij verklaard. Kelly formeerde een bende. De leden van de bende gingen gekleed in zelfgemaakte plaatijzeren harnassen en maakten zelf helmen, bijvoorbeeld van emmers. Ze verzetten zich fel tegen de autoriteiten. Op 28 juni 1880 werd de 25-jarige Kelly, na een legendarisch geworden schietpartij in Glenrowan, overmeesterd door de politie. Hij werd veroordeeld tot de strop.
Het doodsvonnis werd op 11 november voltrokken. Na zijn dood werden er verschillende dodenmaskers van zijn hoofd gemaakt. Eén van deze maskers is nog altijd in een gevangenis in Melbourne te zien. De stoffelijke resten van de beroemde bushranger werden aanvankelijk bij de gevangenis begraven. In 1929 werden zijn resten, samen met de stoffelijke resten van tweeëndertig andere gevangenen, opgegraven en herbegraven bij een andere gevangenis in Melbourne.
In 2009 werden die resten opgegraven en uitgebreid onderzocht. Onder meer met behulp van DNA van nazaten van de bushranger zijn de resten van Ned Kelly nu geïdentificeerd.
Wat er gaat gebeuren met de beenderen is nog niet bekend. Er gaan stemmen op om de resten te exposeren, maar de familie van Kelly ziet daar niets in. Zij vinden dat middeleeuws en macaber.
Schedel
De beenderen van Ned Kelly mogen dan geïdentificeerd zijn, de schedel van de outlaw is nog altijd zoek. Het hoofd van Kelly werd volgens de autoriteiten 131 jaar geleden niet begraven, maar gebruikt voor onderzoek. Lange tijd was de schedel hierna te zien in een gevangenismuseum in Melbourne, maar in 1978 werd de schedel gestolen.
Twee jaar geleden beweerde een Australische boer in bezit te zijn van de schedel van de negentiende-eeuwse bandiet. Nadat de boer de schedel had overgedragen aan de autoriteiten werd deze uitvoerig onderzocht. DNA-onderzoek wees echter uit dat het niet om de schedel van Ned Kelly ging.
Film: Ned Kelly (2003)