Dark
Light

Tekeningen illustrator René Gruau onder de hamer

Auteur:
1 minuut leestijd

Castillo Lanvin, Dior, Balenciaga – René Gruau, ca. 1950
Bij Christie’s in Londen worden volgende maand tweeëntwintig tekeningen van de in 2004 overleden mode- en reclame-illustrator René Gruau geveild. De illustrator was een goede vriend van de Franse modeontwerper Christan Dior.

René de Zavagli Gruau werd in 1909 geboren in Rimini, Italië. Hij was van goede komaf. Zijn vader was een Italiaanse graaf en zijn moeder was een Franse barones. Al op zeer jonge leeftijd begon Gruau met het maken van modeschetsen voor Duitse, Franse en



Italiaanse bladen.

Op zijn achttiende ging hij naar Parijs waar hij bevriend raakte met verschillende bekende ontwerpers en werkte voor belangrijke modebladen. Christie’s:

Gruau verbeeldde in een deels op het Japonisme geïnspireerde stijl alles wat ‘Oh la la’ was in het Parijs van de jaren veertig en vijftig. Met zijn vriend Christian Dior wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de revival van de Franse mode-industrie vlak na de oorlog. Zich niets aantrekkend van de schaarste aan alles ontwierp Dior hyper-elegante jurken en lustig klokkende rokken waarvoor hij vele meters stof verknipte. Gruau zette de creaties op papier en zorgde ervoor dat deze als schokkend luxe ervaren ‘New Look’ evengoed een wereldwijd succes werd. Niet verrassend dus dat Gruau ook de poster van Fellini’s La Dolce Vita mocht ontwerpen en, nóg stouter, Henri de Toulouse-Lautrec opvolgde als maker van affiches voor de Can Can Cabarets in Le Moulin Rouge.

Verschillende tekeningen van Gruau zijn vandaag de dag te zien in musea zoals het Louvre in Parijs en het Museo della Città in Rimini. Bij Christie’s kan volgende maand onder meer geboden worden op de tekeningen De rode jas, De blauwe strikken en La Rousse.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×