Week van de koloniale geschiedenis

Tekeningen illustrator René Gruau onder de hamer

Castillo Lanvin, Dior, Balenciaga – René Gruau, ca. 1950
Bij Christie’s in Londen worden volgende maand tweeëntwintig tekeningen van de in 2004 overleden mode- en reclame-illustrator René Gruau geveild. De illustrator was een goede vriend van de Franse modeontwerper Christan Dior.

René de Zavagli Gruau werd in 1909 geboren in Rimini, Italië. Hij was van goede komaf. Zijn vader was een Italiaanse graaf en zijn moeder was een Franse barones. Al op zeer jonge leeftijd begon Gruau met het maken van modeschetsen voor Duitse, Franse enItaliaanse bladen.

- advertentie -

Op zijn achttiende ging hij naar Parijs waar hij bevriend raakte met verschillende bekende ontwerpers en werkte voor belangrijke modebladen. Christie’s:

Gruau verbeeldde in een deels op het Japonisme geïnspireerde stijl alles wat ‘Oh la la’ was in het Parijs van de jaren veertig en vijftig. Met zijn vriend Christian Dior wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de revival van de Franse mode-industrie vlak na de oorlog. Zich niets aantrekkend van de schaarste aan alles ontwierp Dior hyper-elegante jurken en lustig klokkende rokken waarvoor hij vele meters stof verknipte. Gruau zette de creaties op papier en zorgde ervoor dat deze als schokkend luxe ervaren ‘New Look’ evengoed een wereldwijd succes werd. Niet verrassend dus dat Gruau ook de poster van Fellini’s La Dolce Vita mocht ontwerpen en, nóg stouter, Henri de Toulouse-Lautrec opvolgde als maker van affiches voor de Can Can Cabarets in Le Moulin Rouge.

Verschillende tekeningen van Gruau zijn vandaag de dag te zien in musea zoals het Louvre in Parijs en het Museo della Città in Rimini. Bij Christie’s kan volgende maand onder meer geboden worden op de tekeningen De rode jas, De blauwe strikken en La Rousse.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: