Tentoonstelling: 1000 jaar Rotterdam

1 minuut leestijd

De Laurenskerk in Rotterdam | Foto: Hajo Piebenga – Schilderij: Abraham Storck, 1676
Museum Rotterdam staat deze zomer in het Schielandshuis stil bij de historie van Rotterdam, een stad die vaak zo modern lijkt maar naast een jong hart toch ook echt een oude ziel heeft.

In de afgelopen eeuwen heeft Rotterdam grote veranderingen ondergaan. De stad is door ondernemingszin en voorspoed gegroeid, maar ook getekend door tegenslag en rampen. De tentoonstelling 1000 jaar Rotterdam neemt de bezoeker mee langs tien omslagpunten in de geschiedenis van de stad.

Het water, levensader van de havenstad, is de constante factor in de tentoonstelling.

Omslagpunten

De tien omslagpunten van Rotterdam worden zichtbaar gemaakt aan de hand van oude kaarten, klassieke en moderne kunst, maquettes en grote historische objecten. Vooral in de laatste twee eeuwen,



als Rotterdam uitgroeit tot metropool, volgen de veranderingen elkaar snel op. Achtereenvolgens komen zo de Damstad, Waterstad, Transitostad, Moderne Stad, Verwoeste Stad, Wederopbouwstad, Wijkstad, Saneringsstad, Verdeelde Stad en Skyline Stad tot leven.

Speciaal voor de tentoonstelling is er een film gemaakt. Deze voert de kijker in een stroomversnelling van beelden mee door duizend jaar Rotterdam.

Rotterdammers van Formaat

Naast de stad, komen ook bewoners aan bod. Zestien zogenaamde Rotterdammers van Formaat geven de bezoeker een kijkje in hun leven en in het Rotterdam van hun tijd. Grote portretten, objecten en filmpjes laten zien hoe deze opvallende bewoners hun sporen hebben achtergelaten in de stad.

Strijdheren als Wolfert van Borselen en Jonker Frans, politici als Johan van Oldenbarnevelt, Suze Groeneweg en Pim Fortuyn, kunstenaars en muzikanten als Adriaen van der Werff en Jaap Valkhoff, dichters en schrijvers als Hendrik Tollens en Anna Blaman, visionaire ondernemers en risicozoekers als Anthony van Hoboken, Lodewijk Pincoffs, Abram Tuschinski en Kees van der Leeuw, volkshelden Kaat Mossel en Djunga de Biluca en natuurlijk geleerde en stadsicoon Erasmus van Rotterdam.

De tentoonstelling is vanaf 19 juni te bezoeken in het Schielandshuis in Rotterdam.

Rotterdammers van Formaat – Afb: Rotterdam Museum

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×