Dark
Light

Tentoonstelling geeft oud-gevangenen Dachau naam terug

Auteur:
1 minuut leestijd
Koning Willem-Alexander bezoekt de tentoonstelling - Foto: Hanne Nijhuis
Koning Willem-Alexander bezoekt de tentoonstelling - Foto: Hanne Nijhuis

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de tentoonstelling Geen nummers maar Namen – Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau in Verzetsmuseum Amsterdam geopend.

Tijdens de opening veranderde de koning de nummers van oud-Dachau-gevangenen in namen. Hij gaf de oud-gevangenen daarmee hun naam terug en verklaarde de tentoonstelling zo voor geopend.

Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe. In de tentoonstelling krijgen ze hun naam terug. Door jongeren geschreven biografieën vormen de basis van de tentoonstelling.

De koning bij de vitrine van Pim Boellaard - Foto: Hanne Nijhuis
De koning bij de vitrine van Pim Boellaard – Foto: Hanne Nijhuis

Oud-Dachau-gevangene Willemijn van Gurp wist in Dachau onder meer te overleven door een liederen- en psalmenboekje te schrijven. Aan haar jonge biografen Jelle Braaksma en Jop Bruin was het de eer om de tentoonstelling samen met de koning te openen.

Na de openingshandeling bezocht Koning Willem-Alexander samen met directeur Liesbeth van der Horst en conservator Karen Tessel de tentoonstelling. In de tentoonstelling waren alle jonge biografen en zes oud-Dachau-gevangenen ook aanwezig.

×