Week van de koloniale geschiedenis

‘Hoge pruiken, plat vermaak’

Hoge pruiken, plat vermaak
Bij het Utrechts Archief is sinds zaterdag de tentoonstelling Hoge pruiken, plat vermaak te zien. De expositie geeft een beeld van de provinciehoofdstad in de tijd van de Vrede van Utrecht.

Rond 1713 werd Utrecht overspoeld door veel buitenlandse diplomaten, die na een lange oorlog kwamen onderhandelen over vrede. Utrecht beleefde hierdoor gouden tijden.


- advertentie -
Vrede van Utrecht

Veel gelukszoekers trokken naar de stad om een graantje mee te pikken van de rijkdom die de buitenlandse gasten met zich meebrachten. Opera- en toneelvoorstellingen, bals en diners zorgden voor vermaak en de vele hoge heren brachten een vrije sfeer en losse zeden met zich mee. In de tentoonstelling is te zien wat dit betekende voor de Utrechters.

Bezoekers kunnen onder meer een virtuele koetsrit maken door het Utrecht van 1713. Verder is er bijvoorbeeld een feesttafel van een diplomatendiner te bekijken en men kan ontdekken hoe de diplomaten en hun gevolg zich vermaakten met theater, opera, drank, zwarte handel en prostitutie.

Speciaal voor de tentoonstelling is het werk Amoureuze en pikante geschiedenis van het congres en de stad Utrecht opnieuw uitgegeven. Dit anoniem in het Frans geschreven werk beschrijft de verborgen genoegens van bewoners en bezoekers van de stad, in de traditie van de Franse schandaalkronieken uit de tijd van de Vrede van Utrecht. Dit document is onlangs uitvoerig onderzocht en volgens het Utrechts Archief is het waarheidsgehalte van de verhalen veel hoger is dan altijd werd aangenomen. Ook de naam van de auteur is achterhaald: de Utrechtse leraar Italiaans Augustinus Freschot.

De tentoonstelling Hoge pruiken, plat vermaak is nog te zien tot 16 februari 2014.

Boeken over de Vrede van Utrecht:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →