Het Limburgs Museum in Venlo heeft een tentoonstelling samengesteld over de relatie tussen mensen en draken, de fabeldieren die een rol spelen in veel mythologieën. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek en een educatief programma voor het onderwijs.
De tentoonstelling wordt geopend op 23 april. Een toepasselijke dag want het is dan Sint-Jorisdag, de dag waarop herdacht wordt dat de heilige Joris een draak doodde. Net als de draken heeft deze heilige vermoedelijk nooit bestaan. De eerste vermeldingen over deze Joris ontstonden honderden jaren na zijn veronderstelde marteldood. Dat hij niet werkelijk heeft bestaan maakte mensen in het verleden niet zoveel uit. Hij werd zowel beschermheilige van Engeland als Catalonië.
Volgens het Limburgs Museum ontsproot de heilige aan de vrome verbeeldingskracht van gelovigen. Een rode draad door de expositie is de veranderende relatie tussen mens en draak. Vroeger symboliseerden de draken vaak het kwaad en moesten ze dus bestreden worden door drakendoders. Tegenwoordig worden de fabeldieren bestreden in computerspellen.
“Draken nemen in de loop van de geschiedenis steeds andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds … in de fantasie van de mens.”
De familietentoonstelling, getiteld ‘Draken Ze komen eraan!’, loopt van 23 april tot en met 30 oktober 2016. De bijbehorende publicatie is geschreven door Peter Nissen en Sanne Verdonck en verschijnt deze maand bij uitgeverij Vantilt. Hierin wordt onder meer bekeken hoe de draak zich in de loop der eeuwen heeft gemanifesteerd in de Bijbel, beeldende kunst, volkscultuur, mode, films, games en de natuur.
Boek: Draken. Beesten van verbeelding
Zie ook: Griekse mythologie