Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de gelijkschakeling van de Nederlandse maatschappij met nazi-Duitsland talloze Nederlanders voor ethische vraagstukken. Onder hen bevonden zich ook architecten en bouwkundigen. In het boek Bouwkunst en de Nieuwe Orde (Uitgeverij VanTilt, 2017) behandelt journalist en bouwkundige David Keuning een blinde vlek in de Nederlandsche geschiedschrijving. Hoe gingen architecten om met de Duitse bezetter en hoe
In de periode van de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd, globaal van 1400-1700, had men compleet andere ideeën over de relatie tussen heden en verleden dan tegenwoordig. Het hier en nu was minder belangrijk dan het verleden, want de tegenwoordige tijd was ‘onaf’ en ‘onbetrouwbaar’. Daarentegen bestond er grote belangstelling voor het antiquum, alles wat ‘zeer oud’ was. In de
In de middeleeuwen vormde Gelre een strategische overgangszone tussen Oost en West, later fungeerde het gebied veelvuldig als militaire buffer voor het westen van Nederland.
Vredessluitingen geven een belangrijker impuls aan de nationale identiteit en kan een bindmiddel zijn tussen naties. Tegelijkertijd schuilt in elke vrede de kiem van de volgende oorlog.
De Zwitserse officier August von Bonstetten was nog maar 19 toen hij in november 1815 in Nederlanden arriveerde om in het Nederlandse leger aan de slag te gaan.