Het Kröller-Müller Museum in Otterlo is vernoemd naar Helene Kröller-Müller en zelf was zij de eerste directeur van het museum. Vanaf 19 november 2010 is in het Kröller-Müller Museu een tentoonstelling over het leven en werk van deze bekende kunstverzamelaarster te zien.
Helene Kröller-Müller (1869-1939) legde met haar persoonlijke kunstcollectie de basis voor een van de eerste musea voor moderne kunst in Nederland. Binnenkort verschijnt er een biografie over haar leven. Naar aanleiding van die biografie getiteld De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller, heeft het Kröller-Müller Museum een tentoonstelling samengesteld.
In vier zalen wordt het leven van Helene Kröller-Müller getoond aan de hand van vier thema’s. In de zaal ‘leven’ staan Helenes jeugd in Duitsland en haar eerste jaren in Nederland centraal. Een periode waarin haar vader Wilhelm Müller en echtgenoot Anton het familiebedrijf Müller & Co uitbouwen tot een winstgevend concern. In de tweede zaal staat de ‘liefde’ van Helene centraal. Die liefde gaat aanvankelijk uit naar haar kinderen, maar richt zich later steeds meer op haar geestverwant, klankbord, en opvolger Sam van Deventer.
In de derde zaal staat de ‘kunst’ centraal. Helenes kennismaking met de moderne kunst betekende een omslagmoment. Haar adviseur H.P. Bremmer en de kunst van Vincent van Gogh gaven een nieuw doel in haar leven en maakten van haar een ambitieuze verzamelaar. In de vierde en laatste zaal staat ‘bouwen’ centraal. De toonaangevende architect Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) bouwde voor haar onder meer het jachthuis Sint Hubertus. Vanwege aanhoudende conflicten met zijn opdrachtgeefster voltooide Berlage dit werk echter niet. Na veel moeilijkheden en tegenslagen opende Helene in 1938 haar eigen, door Henry van de Velde ontworpen, museum.
In de tentoonstelling worden verschillende kunstwerken getoond, zowel bekende topwerken als bescheiden, maar veelzeggende aankopen. Al deze werken onthullen op hun eigen manier een facet van het leven van Helene Kröller-Müller. Daarnaast worden er ook persoonlijke bezittingen en foto’s uit Helenes nalatenschap getoond.
Gedurende de tentoonstelling is de documentaire Helene. Een vrouw tussen liefde en kunst in het museum te zien. In deze docu wordt de biografe van Helene Kröller-Müller, Eva Rovers, gevolgd bij haar onderzoek.
De tentoonstelling getiteld ‘De mannen van Helene. Het leven, de liefde, de kunst en het bouwen’ loopt van 19 november tot en met 27 februari.