Tijdens de Beeldenstorm in 1566 werden religieuze beelden en liturgische gebruiksvoorwerpen in katholieke kerken verwoest. Begin Tachtigjarige Oorlog.
Nadat in de Nederlanden in 1566 de Beeldenstorm is uitgebroken, vindt de Spaanse koning Filips II het hoog tijd eens orde op zaken te stellen.
Al vanaf het begin heeft de Beeldenstorm eerder een georganiseerd en geregisseerd, dan een spontaan karakter. In veel plaatsen in Noord en Zuid huren de prille calvinistische kerkenraden werklui in om de beelden op enigszins ordelijke manier te verwijderen.
Margaretha van Parma was landvoogdes over de Habsburgse Nederlanden van 1559 tot 1567, toen de hertog van Alva naar de Nederlanden werd gezonden.
De Hertog van Alva, een Spaans generaal en gouverneur van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Bekend van zijn tiende penning.
Tot verbijstering van vrijwel heel het ‘beschaafde’ Westen hebben strijders van IS, de Islamitische Staat, in de Noord-Iraakse stad Nineve een groot aantal eeuwenoude kunstschatten onherstelbaar vernietigd.
Niets meer dan kattenkwaad, uitgevoerd door baldadige jongeren. Dit was het beeld dat protestanten na de Beeldenstorm creëerden.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) draagt volgende week een bijzonder historisch document over aan het Archief Eemland. Het gaat om een zogenaamd ‘afgedwaald archiefstuk’ uit de jaren 1572-1573 van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De directeur van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, Nol Verhagen, draagt het document dinsdag 3 april aanstaande over aan Alice van Diepen, directeur van het Archief Eemland.
Het Compromis der Edelen (ook wel Verbond der Edelen) was een verbond tussen de lage edelen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De edelen besloten gezamenlijk te proberen de macht en invloed van de inquisitie in te dammen zodat de vervolging van ketters zou afnemen.
In Vlaanderen is de laatste tijd een en ander te doen om het lichaam van de in de zestiende eeuw onthoofde graaf van Egmont. Het stadsbestuur van Zottegem wil het lichaam van de graaf verplaatsen naar het Egmontkasteel, maar stuit op veel verzet.