Dark
Light

Rabobank gooit historisch zilverwerk weg

Auteur:
1 minuut leestijd

Een aantal van de koningsplaten – Foto: Broederschap Sint Sebastianus
De Broederschap Sint Sebastianus, een oud schuttersgilde in Kerkrade, is vierhonderd jaar oud zilverwerk kwijt. Het zilver bevond zich in een koffer in een kluis van de Rabobank en blijkt door de bank enige tijd geleden te zijn meegegeven aan de reinigingsdienst. Dat meldde de regionale omroep L1 vrijdag.

Een bankmedewerker zou het zilver aan hebben gezien voor oude carnavalsattributen. Het blijkt echter te gaan om zogenaamd koningszilver. Het zilver had een verzekerde waarde van 250.000 euro.


Afgelopen week ontdekte men dat het waardevolle zilver was meegegeven aan de reinigingsdienst toen leden van de schutterij de ‘carnavalsmedailles’ wilde ophalen voor een processie. Tot op heden is het zilver nog niet teruggevonden.

De oudste koningsplaten die in de koffer zaten zijn vierhonderd jaar oud. In de kluis lagen ook oorkondes uit 1617 en de eerste statuten van de broederschap. Die zijn ook meegegeven aan de reinigingsdienst.

De schutterij in Kerkrade heeft de Rabobank inmiddels aansprakelijk gesteld en aangifte gedaan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×