Rabobank gooit historisch zilverwerk weg

Een aantal van de koningsplaten – Foto: Broederschap Sint Sebastianus
De Broederschap Sint Sebastianus, een oud schuttersgilde in Kerkrade, is vierhonderd jaar oud zilverwerk kwijt. Het zilver bevond zich in een koffer in een kluis van de Rabobank en blijkt door de bank enige tijd geleden te zijn meegegeven aan de reinigingsdienst. Dat meldde de regionale omroep L1 vrijdag.

Een bankmedewerker zou het zilver aan hebben gezien voor oude carnavalsattributen. Het blijkt echter te gaan om zogenaamd koningszilver. Het zilver had een verzekerde waarde van 250.000 euro.


Afgelopen week ontdekte men dat het waardevolle zilver was meegegeven aan de reinigingsdienst toen leden van de schutterij de ‘carnavalsmedailles’ wilde ophalen voor een processie. Tot op heden is het zilver nog niet teruggevonden.

- advertentie -

De oudste koningsplaten die in de koffer zaten zijn vierhonderd jaar oud. In de kluis lagen ook oorkondes uit 1617 en de eerste statuten van de broederschap. Die zijn ook meegegeven aan de reinigingsdienst.

De schutterij in Kerkrade heeft de Rabobank inmiddels aansprakelijk gesteld en aangifte gedaan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: