Traditiegetrouw wordt in het Limburgse plaatsje Grevenbicht op carnavalsdinsdag aan ganstrekken gedaan. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt daar heel snel verandering in. De Limburgse afdeling van de partij is van mening dat er sprake is van dierenmishandeling en heeft aangifte gedaan bij de nieuwe Waren en Voedsel Autoriteit (nVWA).
De Partij voor de Dieren wil dat er nu definitief een einde komt aan het ganstrekken. Eerder sprak de beroepsvereniging van dierenartsen al haar afschuw uit over het feit dat een dierenarts de gans had gedood ten behoeve van het spel. Na het dier te hebben gedood had de dierenarts een ijzerdraadconstructie in de nek van de gans aangebracht zodat het afrukken van de kop nog moeilijker zou worden.
Volksvermaak
Het bekendste voorbeeld van ouderwets volksvermaak met dieren is vermoedelijk het zogenaamde palingtrekken. Tot diep in de negentiende eeuw werd dit spel in Amsterdam gespeeld. Het spel hield in dat een levende paling aan een touw hing dat over de grachten werd gespannen. Mensen moesten in bootjes vervolgens proberen de glibberige paling van het touw te trekken.
Tegen het eind van de achttiende eeuw werden spellen waarbij volgens de overheid sprake was van dierenmishandeling verboden. In 1886 zorgde het instellen van een verbod op palingtrekken in Amsterdam voor een heuse volksopstand. Bij dit zogenaamde Palingoproer kwamen vijfentwintig mensen om het leven.