België geeft tand onafhankelijkheidsleider Lumumba terug
De Belgische justitie heeft besloten een tand die van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba zou zijn geweest, terug te geven aan zijn familie.
De Belgische justitie heeft besloten een tand die van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba zou zijn geweest, terug te geven aan zijn familie.
Onder leiding van Charles Tombeur veroverde tijdens de Eerste Wereldoorlog een Belgisch-Congolese strijdmacht een gebied dat tien keer zo groot was als België.
Met de dood in 1988 van Jean Schramme verdween één van de meest controversiële figuren uit de Belgische postkoloniale geschiedenis van het toneel.
Nadat in het vroegere Belgisch-Congo bij de zwarte bevolking de eerste euforie over hun pas verworven ‘Dipenda’ of onafhankelijkheid was weggeëbd, brak in de pas ontstane Congolese Republiek al spoedig grote onrust uit.
Bij de Congolese gemeenschap in Brussel blijft de moord op Patrice Lumumba, nu meer dan vijftig jaar geleden, nog steeds een gevoelig onderwerp. De brutale executie van de...
Wie in Brussel vanuit het Schumanplein het Jubelpark inwandelt, bemerkt ongetwijfeld het herdenkingsmonument ter ere van Albert Thys, militair, ondernemer en koloniaal pionier van koning Leopold II. De...
In het boek 'Kongo. Een voorgeschiedenis' laat historicus Lucas Catherine de lezer kennismaken met een keur aan ervaringen van Belgische pioniers.
Het verhaal van toen Congo nog gewoon Kongo met hoofdletter K heette. Een relaas uit de tijd waarin men nog geloofde dat kolonisatie vooruitgang betekende.
Op 17 januari 1961, aankomende zondag exact 55 jaar geleden, verdween de nieuwe premier van Belgisch Congo Patrice Lumumba letterlijk van de aardbodem.
Che Guevara, hét symbool van de Cubaanse revolutie en de voormalig rechterhand van Fidel Castro. Revolutionair en guerrillaleider.