Deventer krijgt Geert Groote Huis

Geert Grote
Aankomende donderdag wordt in Deventer de eerste steen gelegd van het Geert Groote Huis. Het is de bedoeling dat het centrum de deuren volgend jaar kan openen voor het publiek.

Geert Grote is een bekende veertiende-eeuwse godgeleerde. Hij is vooral de geschiedenisboeken ingegaan als de grondlegger van een kerkelijke vernieuwingsbeweging die in de late middeleeuwen in Deventer ontstond: de Moderne Devotie. In zijn tijd predikte hij veel tegen wereldse waarden in het kerkelijk leven.Zo verwierp hij onder meer de begeerte naar rijkdom, eer en aanzien van geestelijken en pleitte hij voor een sobere en persoonlijke geloofsbeleving.

- advertentie -

Het nog te bouwen Geert Groote Huis komt op het Lamme van Dieseplein. Op deze locatie stichtte Geert Grote in de veertiende eeuw zijn woon- en zorggemeenschap. Het Geert Groote Huis moet een nationaal informatiecentrum over de denker en de Moderne Devotie worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: