Dark
Light

Henk Wesseling

Henk Wesseling en koningin Beatrix, 1987 (CC BY-SA 3.0 - Rob C. Croes (ANEFO) - wiki)

Historicus Henk Wesseling (81) overleden

De Leidse historicus Henk Wesseling is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Oegstgeest. De historicus was met name gespecialiseerd in de Franse geschiedenis en de koloniale geschiedenis van Afrika. In 2012 schreef hij een goed ontvangen biografie van de Franse staatsman Charles de Gaule: De man die nee zei.
Daverende Dingen Dezer Dagen (cc - pixabay - jackmac34)

Kanttekeningen van Henk Wesseling bij ‘hedendaagse verschijnselen’

Sinds ze op 21 januari 1793 het hoofd van hun koning hebben afgehakt, hebben de Fransen nooit meer goed geweten wat ze met de staatsinrichting aan moesten. (193) Henk Wesseling, emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden, geeft zelf toe dat zijn boek Daverende Dingen Dezer Dagen. Kritische kanttekeningen bij hedendaagse verschijnselen (Prometheus, 2018) een verzameling losse bijdragen is. De auteur,
Detail van de cover van 'Van toen en nu'

Toen en nu: selectie uit essays Wesseling

Historicus Henk Wesseling is emeritus-hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden. Naast veel essays over uiteenlopende historische en geschiedtheoretische onderwerpen, heeft hij verscheidene succesvolle boeken op zijn naam staan die in meerdere talen zijn uitgebracht. Zijn laatste grote werk is een biografie van de Franse premier Charles de Gaulle, De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970, dat vorig jaar verscheen.

Genomineerden geschiedenisprijs over hun boek

De Maand van de Geschiedenis wordt zaterdag afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Dan wordt ook de Libris Geschiedenis Prijs, voor het beste historische boek van afgelopen jaar, uitgereikt. Vijf boeken maken kans op die prijs.
Libris Geschiedenis Prijs

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs is bekend. Vijf historische boeken maken nog kans op de hoofdprijs, waaraan behalve roem, 20.000 euro is verbonden. De prijs bekroont boeken die een oorspronkelijk onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn en op goed historisch onderzoek leunen. De prijs is de opvolger van de Grote Geschiedenis Prijs en een initiatief van Libris, het Historisch