Dark
Light

Historicus Henk Wesseling (81) overleden

1 minuut leestijd
Henk Wesseling en koningin Beatrix, 1987 (CC BY-SA 3.0 - Rob C. Croes (ANEFO) - wiki)

De Leidse historicus Henk Wesseling is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Oegstgeest. De historicus was met name gespecialiseerd in de Franse geschiedenis en de koloniale geschiedenis van Afrika. In 2012 schreef hij een goed ontvangen biografie van de Franse staatsman Charles de Gaule: De man die nee zei.

Henk Wesseling in 2002 (CC BY-SA 4.0 - NIAS-KNAW  - wiki)
Henk Wesseling in 2002 (CC BY-SA 4.0 – NIAS-KNAW – wiki)
De in Den Haag geboren Wesseling studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waar hij zich al snel specialiseerde in de Franse geschiedenis. Zijn proefschrift Soldaat en krijger: Franse opvattingen over leger en oorlog aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werd lovend ontvangen.

Van 1973 tot 2002 was Wesseling hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Leidse universiteit. Daarnaast was hij, van 1995 tot 2002, rector van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar. Enige nationale bekendheid verwierf Wesseling in 1993 als begeleider van kroonprins Willem-Alexander tijdens diens geschiedenisstudie. Wesseling gaf de kroonprins advies bij het schrijven van zijn afstudeerscriptie. Die ging over de Nederlandse reactie op het vertrek van Frankrijk uit de NAVO.

Boeken

Later gaf Wesseling koningin Beatrix ook verschillende malen advies tijdens staatsbezoeken. Eind 2004 ontving de historicus van koningin Beatrix de 21-ste Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.

Wesseling publiceerde een groot aantal boeken, waaronder Verdeel en heers. De deling van Afrika, 1880-1914 (1991), Europa’s koloniale eeuw (2003) en Frankrijk in Oorlog, 1870-1962 (2006). Ook was hij columnist van NRC Handelsblad.

Lees ook: Toen en nu: selectie uit essays Wesseling
Boek: De man die nee zei – Henk Wesseling

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×