We schrijven 25 september 1850. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Nationaal Congres en van de opstelling van de grondwet van het jonge België wordt, onder impuls van de toenmalige minister Charles Rogier, door koning Leopold I de eerste steen gelegd van dit toch merkwaardig monument. Een historische schets:
Onder de slogan Architecture for justice loopt in BOZAR te Brussel nog tot 15 mei een gratis te bezoeken tentoonstelling met uiteenlopende ideeën over mogelijke herbestemmingen van het Brusselse Justitiepaleis, eens ongetwijfeld het architecturaal testament van Joseph Poelaert (1817-1879), alias de ‘Schieven architect’.
Op 11 oktober 1850 overlijdt in Oostende na een aanslepende ziekte op achtendertigjarige leeftijd koningin Louise Marie d’Orléans, de dochter van de Franse koning Louis-Philippe en gemalin van de eerste Belgische vorst Leopold I. In uitvoering van haar laatste wilsbeschikking wordt haar stoffelijk overschot bijgezet in de Sint-Barbarakapel van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Laken, een beslissing die het leven van een
Bijna anderhalve eeuw na de plechtige inhuldiging in 1883 is de controverse rond het Brusselse justitiepaleis nog steeds niet echt geluwd. Sommigen vinden het negentiende eeuwse eclectisch gebouw nog steeds een parel van architectuur, anderen vinden het dan weer een misbaksel van formaat.
De aartsengel Sint-Michiel (aartsengel Michaël) is de beschermheilige van de stad Brussel. Afbeeldingen van Sint-Michiel zijn dan ook in de hele stad te vinden. Een overzicht.