KlussenKlussen

Twee miljoen euro voor herinneringscentra Amersfoort en Vught

De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt.

- ad -

Kamp Amersfoort en Kamp Vught zijn nationale monumenten. Uitbreiding van de herinneringscentra is volgens de staatssecretaris hard nodig, omdat steeds meer mensen de centra bezoeken, waaronder veel schoolklassen. Beide herinneringscentra ontvangen eenmalig één miljoen euro. Blokhuis:

“Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog, de keuzes die men moest maken, over dierbaren die men heeft verloren. Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten.”

Herinneringscentra spelen volgens Blokhuis een cruciale rol bij het informeren van mensen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de plannen van deze twee centra zijn behalve een fysieke uitbreiding en ingrijpende verbouwing ook onder andere een nieuwe vaste expositie en nieuwe wisseltentoonstellingen voorzien. Daarnaast worden moderne presentatiemiddelen ingezet om bezoekers op nieuwe manieren bij de verhalen van de locaties te betrekken. Zo ontwikkelt Kamp Amersfoort bijvoorbeeld een app met verhalen waar mensen tijdens een wandeling naar kunnen luisteren.

Canadese soldaat bij spoorlijn van kamp Vught (collectie NM Kamp Vught)
Canadese soldaat bij spoorlijn van kamp Vught (collectie NM Kamp Vught)

Vijf kampen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Nederland vijf concentratiekampen, waarvan het politie-strafkamp Amersfoort met 37.000 gevangenen één van de grootste was. Mede vanwege de enorme aantallen in kamp Amersfoort, hebben de nazi’s destijds besloten tot het inrichten van het enige SS-concentratiekamp buiten het Derde Rijk: Konzentrationslager Herzogenbusch, ofwel Kamp Vught.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Vanuit Amersfoort en Vught werden gevangenen, waaronder veel verzetsstrijders, naar concentratiekampen en fabrieken voor dwangarbeid in heel Europa gestuurd. Het regime was onmenselijk en wreed. Kamp Vught werd ontruimd begin september 1944. Op 19 april 1945 werd het concentratiekamp Amersfoort door de nazi’s overgedragen aan het Rode Kruis.

Lees ook: Concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Video: Berlijn, zomer 1945

  Video: Berlijn, zomer 1945

  Met name het laatste shot, genomen vanuit een vliegtuig, is indrukwekkend. De vernietigde stad trekt aan de kijker voorbij.Lees bericht »
 • De grote zaal op het Binnenhof

  De grote zaal op het Binnenhof

  Het aan Dirck van Delen toegeschreven schilderij van de Grote Vergadering van de Staten-Generaal in 1651 staat in elk Nederlands geschiedenislesboek, en wordt bijna altijd ingezet om dezelfde boodschap over te brengen. In de tijd dat nagenoeg heel Europa werd …Lees bericht »
 • De sloppenwijken van Londen

  De sloppenwijken van Londen

  In Londen, destijds de grootste stad ter wereld, neemt tussen 1801 en 1851 het inwoneraantal toe van een kwart naar ruim twee miljoen. Dat betekent in elk decennium een opname van een populatie gelijk aan die van een grote stad …Lees bericht »
 • Geniet van de herfst, steek een sigaret op

  Geniet van de herfst, steek een sigaret op

  De meteorologische zomer is ten einde maar niet getreurd... Want ook in de herfst kun je volop genieten, volgens deze bijzondere advertentie uit de Telegraaf van 10 oktober 1956.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!