Dark
Light

Twee miljoen euro voor herinneringscentra Amersfoort en Vught

Auteur:
1 minuut leestijd
Herinneringscentrum Kamp Amersfoort - cc
Herinneringscentrum Kamp Amersfoort - cc

De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt.

Kamp Amersfoort en Kamp Vught zijn nationale monumenten. Uitbreiding van de herinneringscentra is volgens de staatssecretaris hard nodig, omdat steeds meer mensen de centra bezoeken, waaronder veel schoolklassen. Beide herinneringscentra ontvangen eenmalig één miljoen euro. Blokhuis:

“Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog, de keuzes die men moest maken, over dierbaren die men heeft verloren. Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten.”

Herinneringscentra spelen volgens Blokhuis een cruciale rol bij het informeren van mensen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de plannen van deze twee centra zijn behalve een fysieke uitbreiding en ingrijpende verbouwing ook onder andere een nieuwe vaste expositie en nieuwe wisseltentoonstellingen voorzien. Daarnaast worden moderne presentatiemiddelen ingezet om bezoekers op nieuwe manieren bij de verhalen van de locaties te betrekken. Zo ontwikkelt Kamp Amersfoort bijvoorbeeld een app met verhalen waar mensen tijdens een wandeling naar kunnen luisteren.

Canadese soldaat bij spoorlijn van kamp Vught (collectie NM Kamp Vught)
Canadese soldaat bij spoorlijn van kamp Vught (collectie NM Kamp Vught)

Vijf kampen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Nederland vijf concentratiekampen, waarvan het politie-strafkamp Amersfoort met 37.000 gevangenen één van de grootste was. Mede vanwege de enorme aantallen in kamp Amersfoort, hebben de nazi’s destijds besloten tot het inrichten van het enige SS-concentratiekamp buiten het Derde Rijk: Konzentrationslager Herzogenbusch, ofwel Kamp Vught.

Vanuit Amersfoort en Vught werden gevangenen, waaronder veel verzetsstrijders, naar concentratiekampen en fabrieken voor dwangarbeid in heel Europa gestuurd. Het regime was onmenselijk en wreed. Kamp Vught werd ontruimd begin september 1944. Op 19 april 1945 werd het concentratiekamp Amersfoort door de nazi’s overgedragen aan het Rode Kruis.

Lees ook: Concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×