Dark
Light

Dit jaar geen stille tocht tijdens herdenking Kristallnacht in Groningen

Auteur:
1 minuut leestijd
Interieur van de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen
Interieur van de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen (CC BY-SA 4.0 - Hardscarf - wiki)

Voorafgaand aan de herdenking van de Kristallnacht in Groningen wordt ieder jaar een stille tocht gehouden, die naar de synagoge in de Folkingestraat leidt. Vanwege de situatie in het Midden-Oosten heeft de organisatie echter besloten deze herdenkingstocht dit jaar niet plaats te laten vinden.

Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij de nacht van 9 op 10 november 1938, waarop in Duitsland en Oostenrijk op grote schaal Joden werden vermoord en gearresteerd. Ook werden honderden synagogen in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven verwoest. Op uitdrukkelijk bevel van de naziregering grepen hulpverleners en politie niet in. Naar later bleek was de Kristallnacht een voorbode van Holocaust.

De dramatische historische gebeurtenis wordt zondag 5 november nog wel herdacht in Groningen, maar de jaarlijkse herdenkingstocht is dus geannuleerd. Het organiserend comité…

“…wil niet het risico lopen dat iemand de stille tocht verwart met een demonstratie rondom de huidige situatie in het Midden-Oosten.”

De herdenking begint dit keer in de synagoge zelf, waar de in 1945 geboren Manja Pach een herdenkingslezing zal geven. Haar moeder overleefde als enige van haar gezin de Tweede Wereldoorlog. Haar vader, Werner Stertzenbach, vluchtte in 1933 uit Duitsland. Pach is een van de oprichters van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

×