Dark
Light

Toonkunst Rotterdam herdenkt Kristallnacht met concert in Berlijn

Auteur:
1 minuut leestijd

Toonkunst Rotterdam herdenkt Kristallnacht met concert in Berlijn
Toonkunst Rotterdam herdenkt Kristallnacht met concert in Berlijn
In Duitsland wordt komende week stilgestaan bij het feit dat vijfenzeventig jaar geleden de Kristallnacht plaatsvond. Tijdens deze georganiseerde actie werden Joden in heel Duitsland aangevallen. Duizenden Joodse synagogen, bedrijven en zelfs begraafplaatsen moesten het ontgelden.

Ook in de Duitse hoofdstad Berlijn wordt de Kristallnacht komende week herdacht. Zo’n honderd winkels plakken bijvoorbeeld stickers op hun ruiten waardoor het lijkt alsof ze ingeslagen zijn, net zoals in 1938.

Op zaterdag 9 november geeft Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam, een bekend koor van geschoolde amateurzangers, een groot herdenkingsconcert in de beroemde Gedächtniskirche in Berlijn. Het koor voert dan het ontroerende stuk A Child of Our Time van de Britse componist Michael Tippett op. Tippett schreef dit stuk naar aanleiding van de gewelddadigheden tegen de Joden tijdens de Kristallnacht.

De componist vroeg aanvankelijk aan dichter T.S. Eliot het libretto te schrijven maa die adviseerde Tippett dit zelf te doen. het stuk ging in 1944 in Londen in première. Toonkunst Rotterdam:

In het werk wordt nergens expliciet melding gemaakt van de aanleiding voor deze compositie, noch van de Tweede Wereldoorlog of de Jodenvervolging en dit maakt dat het stuk extra diepgang krijgt. Tippett brengt in ‘A Child of our Time’ de universele psychologische krachten binnen de mens tot leven. Krachten zoals belangen, waarden en verlangens, die kunnen leiden tot grote botsingen tussen mensen.

De structuur van het driedelige koorstuk is ontleend aan Händels Messiah. In A Child of our Time vertolken het koor en de solisten, met de stemmen van een moeder, een tante, een oom en een kind, het lijden van de verdrukten en de boodschap van pacifisme.

Toonkunst Rotterdam voert het stuk later deze maand ook nog op in de Heikese kerk in Tilburg (29 november) en de Laurenskerk in Rotterdam (30 november). Bezoek voor meer informatie de website van het koor.

Muziek: A Child Of Our Time – Michael Tippett

Eerste deel van ‘A Child of our Time’:

×