De Tiendaagse Veldtocht was een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de burgeroorlog in de Nederlanden in de jaren 1830, die leidde tot de definitieve scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in de afzonderlijke staten Nederland en België.
Koning Willem I was al vijftien jaar koning van zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden (1815). Na vijftien jaar waren veel Belgen ontevreden.
Op die dag zijn winkels en postkantoren gesloten en staat het land stil bij het feit dat op die dag in 1831 de eerste koning van België, Leopold I, de grondwettelijke eed aflegde.
Op 1 juli 1849 werden er voor het eerst postzegels uitgegeven in België. Het ging om twee postzegels van 10 en 20 cent met daarop de beeltenis van koning Leopold I.
Op 25 augustus 1830 breekt in Brussel de Belgische Opstand uit. De opstand zal leiden tot de definitieve splitsing van Nederland en België.
We schrijven 25 september 1850. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Nationaal Congres en van de opstelling van de grondwet van het jonge België wordt, onder impuls van de toenmalige minister Charles Rogier, door koning Leopold I de eerste steen gelegd van dit toch merkwaardig monument. Een historische schets:
"1-2-3-4: Hoedje van papier". Een bekend Nederlands kinderliedje. Wie zong het niet op school... Maar waar gaat het eigenlijk over?
Duitse prins en hertog, na de Belgische Opstand, de eerste Koning der Belgen: Leopold I. Ook was hij de oom van de Engelse Koningin Victoria. Leopold wordt op 16 december 1790 in Coburg, Duitsland geboren als derde zoon van de hertog van Saksen-Coburg-Saalfeld. Zijn militaire carrière begint als kleuter, wanneer hij door Catharina de Grote wordt benoemd tot kolonel in