Neanderthaler-resten gevonden in Mani

Neanderthaler-resten gevonden in Mani
Wetenschappers hebben in een grot bij Kalamakia, op het Griekse schiereiland Mani, de overblijfselen gevonden van acht neanderthalers. Twee van hen waren jongvolwassenen.

In de grot werden onder meer botten, tanden, een deel van een schedel gevonden. Ook vonden de wetenschappers gereedschappen, zoals schrapers, die waren gemaakt van kwarts, vuursteen en schelpen.


De voorwerpen dateren uit 100.000 – 39.000 voor Christus en bevinden zich in verschillende grondlagen, sommige liggen zelfs op twintig meter diepte.

- advertentie -

Samen met een menselijke tand die werd gevonden in de nabijgelegen grot van Lakonis, zijn dit de eerste overblijfselen van Neanderthalers die in Griekenland zijn ontdekt. De vondst bevestigt volgens paleoantropoloog Katerina Harvati van de Universiteit van Tübingen dat er tijdens het Laat-Pleistoceen neanderthalers in de Mani-regio hebben gewoond.

Volgens de professor grenst Griekenland aan de meest waarschijnlijke route waarlangs de mens en eerdere mensachtigen uit Afrika via het Midden-Oosten naar Europa kwamen.

~ Natascha NeefParakalo

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: