Dark
Light

Minister: rijksmusea kunnen open blijven

Auteur:
2 minuten leestijd
Rijksmuseum Twenthe
Rijksmuseum Twenthe

Slot Loevestein – Foto: CC/Niels
Volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) hoeven Slot Loevestein, Huis Doorn en het Rijksmuseum Twente volgend jaar helemaal niet de deuren te sluiten voor het publiek. Ze zei dat maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Tijdens het overleg gaf de minister onder meer aan te overwegen Slot Loevestijn financieel te helpen. Dit museum – in de Nederlandse geschiedenis vooral bekend als het slot waaruit de


rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1621 in een boekenkist ontsnapte – heeft een tekort van 200.000 euro. Bussemaker wil nu overwegen de helft daarvan op te brengen, op voorwaarde dat andere partijen de rest van het geld betalen. De minister stelt dat het museum volgend jaar de deuren in ieder geval niet hoeft te sluiten. Ze zei hierover onder meer:

Het beeld van een kasteel dat langzaam in verval raakt, waar de gieren rondhangen, dat klopt niet.

Ook Huis Doorn, de plaats waar de laatste Duitse keizer in ballingschap woonde, hoeft volgens de minister de deuren niet te sluiten. Voor dit museum wil ze echter geen extra geld uittrekken. Bussemaker stelt dat het museum bijvoorbeeld kan gaan samenwerken met een andere instelling of museum. Ook kan dit museum overwegen zich meer op de Eerste Wereldoorlog te richten. Er zouden dan mogelijkheden zijn om geld binnen te halen voor verschillende projecten.

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt volgend jaar geconfronteerd met een korting van 900.000 euro en dreigde daarom de deuren te moeten sluiten. Een meerderheid in de Tweede Kamer blijkt echter tegen sluiting van het museum te zijn. Een motie van coalitiepartner PvdA om het museum open te houden werd gesteund door alle partijen, met uitzondering van de PVV.

Minister Bussemaker heeft aangegeven bereid te zijn om voor volgend jaar te kijken of er geld is om het museum open te houden voor het publiek. Dit op voorwaarde dat andere partijen, waaronder provincie en gemeente, ook bereid zijn in de buidel te tasten.

×