Dark
Light

Requiem voor slachtoffers Auschwitz

Auteur:
1 minuut leestijd

Roma- en Sinti Philharmoniker
Ter nagedachtenis van alle slachtoffers van Auschwitz vindt in 2012 in een reeks Europese steden een bijzonder project plaats: Requiem voor Auschwitz. De eerste stad die aangedaan wordt is Amsterdam.

Requiem voor Auschwitz is een ‘monument in muziek, film, beeld en woord’. Kern van het project is de compositie Requiem voor Auschwitz (2009) van de Nederlandse sinto-autodidact Roger Moreno Rathgeb.

Deze compositie wordt op 3 mei in de NieuweRoger Moreno – Foto: John Baggen

Kerk in Amsterdam uitgevoerd door het Roma- en Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main dat onder leiding staat van roma-dirigent Riccardo M Sahiti. Per land maken speciaal solisten dichters, acteurs en een groot koor deel uit van het programma. Vaste organist is de Nederlander Jan Raas.

Het project Requiem voor Auschwitz wordt volgens de organisatie een “gemeenschappelijk ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti-, en andere slachtoffergroepen tegen een achtergrond van verminderende tolerantie in Europa”.

De uitvoeringen worden omlijst door speciale exposities, een film- en documentaireprogramma, debatten en een muziekprogramma. In mei verschijnt een digitale expositie op verschillende websites van intellingen die meewerken aan het project. Deze expositie gaat in op de recente geschiedenis en positie van Roma en Sinti in Europa. In Amsterdam vindt ook een internationale conferentie plaats over dit onderwerp, met medewerking van het NIOD en de Anne Frank Stichting.

In 2012 wordt het Requiem nog uitgevoerd in Krakau, st Katharina Kirche, Polen (1 aug), Boekarest, Atheneum, Roemenië (10 okt), Frankfurt am Main, Der Alte Oper, Duitsland (24 okt) Praag, Rudolfinum, Tsjechië (4 nov), Boedapest, Paleis van de Kunsten, Hongarije (6 nov).

×