Kamp Westerbork was een doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit het kamp werden 107.000 in Nederland wonende Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsmensen gedeporteerd naar kampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Het merendeel van hen overleefde de oorlog niet. Na de Tweede Wereldoorlog werd Kamp Westerbork een opvangkamp voor gerepatrieerden uit voormalig Nederlands-Indië.
Hoofdartikel:Kamp Westerbork – Nederlands concentratiekampBoek:Als ik morgen niet op transport ga - Westerbork in beleving en herinnering
Voor een monument in het museum van Kamp Westerbork worden de komende tijd anderhalf miljoen knopen verzameld. Elke knoop staat symbool voor een kind dat de…
Zondagochtend is de bevrijding van kamp Westerbork herdacht in Barak 56, op de historische plek van kamp Westerbork. Het was de herdenking die vorig jaar, 75…
Zes dagen en vijf nachten worden op het terrein van voormalig Kamp Westerbork de namen van 102.000 Joden en Roma en Sinti voorgelezen. Zij overleden tijdens…
Tijdens onderzoek naar de zogeheten Westerborkfilm, een documentaire die tijdens de oorlog werd gemaakt en zeldzame beelden bevat van deportaties naar de vernietigingskampen, is een tot…
Het groene huis met een glazen kap over zich heen op het voormalige kamp Westerbork is niet te missen. De woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker…
Joodse verzetsstrijders in kamp Westerbork hielpen meer dan honderd medegevangenen ontsnappen. In het kamp waren tijdens de oorlog tenminste twee georganiseerde verzetsgroepen actief: de communistisch georiënteerde…
Het boek "De 102.000 Namen" telt meer dan 2.100 pagina’s. Deze bladzijden zijn gevuld met de namen van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden, Sinti…
Toen de SS in juli 1942 kamp Westerbork overnam, was het niet nodig om de bestaande kamporganisatie van het in 1939 gebouwde vluchtelingenkamp te veranderen.…