Dark
Light

Koninklijke Verkade viert 125ste verjaardag

Auteur:
2 minuten leestijd

Verkade, sinds 1886
Deze week is het 125 jaar geleden dat Ericus Verkade (1835-1907) in Zaandam zijn brood- en beschuitfabriek opende. De fabriek die met name beroemd werd vanwege de ‘meisjes van Verkade’ en de plaatjesalbums is na al die jaren nog steeds een begrip en viert de verjaardag uitgebreid.

Het is 2 mei 1886 als Verkade zijn fabriek opent: ‘De Ruyter’. De fabriek wordt vernoemd naar de eerste meelmolen van West Zaandam. Er barst een hevige strijd los met andere koekjesfabrikanten, die Verkade uiteindelijk weet te doorstaan door het assortiment uit te breiden en aan te passen. Eén van de redenen dat Verkade aan het begin van de twintigste eeuw ineens een groot succes wordt, is de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Daardoor komen er geen biscuits meer binnen uit Engeland, de bakermat van de ‘biscuitindustrie’. Verkade begint daarom met het maken van suikerwerk. Dit resulteert uiteindelijk in de succesvolle Suikerwerk-, Toffee- en Chocoladefabriek.

Na de oorlog, in 1919, stopt Verkade met het bakken van brood. Dit nadat er een nieuwe wet is ingevoerd, waardoor bakkers ’s nachts niet meer mogen werken. Sindsdien richt het bedrijf zich met name op de productie van beschuit, biscuits en chocolade.

Verkade Albums

Vanaf 1903 begint Verkade met de uitgave van de zogenaamde ‘Verkade Albums’. Een groot succes. Bij Verkade producten krijgen mensen plaatjes voor de albums. Tot 1940 worden er van deze albums dertig uitgegeven en gaan er in totaal ruim twee miljoen albums over de toonbank. Er is wel eens uitgerekend dat bij een gemiddelde inplaktijd van twintig seconden per plaatje de Nederlandse bevolking hieraan in totaal 40.000 werkweken van veertig uur heeft besteed. Dit komt neer op 1,6 miljoen uur.

Meisjes van Verkade

Ook op sociaal vlak heeft Verkade veel invloed. Zo worden al snel de ‘Meisjes van Verkade’ de drijvende kracht achter de fabriek. Deze goedkope arbeidskrachten zijn volgens de fabrikant ‘vanwege hun fijne motoriek’ heel geschikt voor het inpakwerk. Honderden meisjes uit Amsterdam komen elke ochtend naar de fabriek om de koekjes en biscuits in te pakken. Verkade wordt één van de eerste bedrijven waar een kinderopvang is.

De Meisjes van Verkade zijn sinds 2006 teruggekeerd. De honderden hardwerkende Amsterdamse meisjes zijn inmiddels zelfverzekerde vrouwen die genieten van het leven.

Rijke historie

Verkade album – Foto: Uitgeverij Noord-Holland
De historie van ’s Neerlands bekendste koekjesfabriek wordt goed gedocumenteerd. Veel van die collectie wordt tentoongesteld in het Verkade Paviljoen dat onderdeel is van het Zaans Museum.

Om het jubileum te vieren worden er deze week verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is het oudste Zaanse ‘Meisje van Verkade’ (91 jaar) in het zonnetje gezet en worden er op het Beursplein in Amsterdam bijzondere theetafels mét koekjes en chocolade geserveerd. Meer informatie over de geschiedenis van de fabriek en de activiteiten deze week is te vinden op de website van Verkade.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×