Dark
Light

Tien musea dreigen door coronacrisis om te vallen

Auteur:
1 minuut leestijd
Museumbezoeker
Museumbezoeker (CC0 - Pixabay - StockSnap)

Ongeveer tien musea verwachten binnen een half jaar definitief de deuren te moeten sluiten vanwege de coronacrisis. Dat meldt de Museumvereniging, die een enquête heeft gehouden onder haar leden.

De enquête is beantwoord door zo’n 60 procent van de leden van de brancheorganisatie, die 95% van de omzet in Nederlandse musea vertegenwoordigt. Verder antwoordt ongeveer een kwart van de musea dat ze voor hoogstens twaalf maanden nog vertrouwen hebben in hun voortbestaan. Ondanks steunmaatregelen van rijk, provincies, gemeenten, rijkscultuurfondsen en private partijen verwacht een aantal musea het niet te gaan redden.

Volgens de Museumvereniging komt het geld dat de overheid heeft uitgetrokken ter ondersteuning van de cultuursector, niet altijd daar terecht waarvoor het bedoeld is. De vereniging doet daarom een beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat noodsteun die voor musea en de culturele en creatieve sector bedoeld is, daar ook echt terechtkomt. Het kabinet heeft tijdens de crisis al vroeg noodsteun geregeld. Er is onder meer de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee de regering een tegemoetkoming biedt in de loonkosten. Daarnaast zijn er regelingen zoals de TOGS en TVS. En de minister van Cultuur heeft sectorspecifieke steun toegezegd. Gesteld wordt echter dat verschillende maatregelen elkaar nu soms in de weg zitten. De Museumvereniging:

“Hierdoor dreigt rondpompen van geld én komt geld soms op andere plekken terecht dan bedoeld. Een voorbeeld: als een gemeente noodsteun geeft aan een museum wordt die steun vervolgens verrekend met de NOW-regeling en komt zo ten goede aan het Rijk. Daardoor kan een museum soms zelfs slechter af zijn dan zónder die gemeentelijke steun. Dit weerhoudt gemeenten van het verlenen van noodsteun aan culturele organisaties. Hetzelfde doet zich voor wanneer gemeenten belastingen aan musea kwijtschelden of als een gemeente tijdelijk de huur verlaagt van een pand waarin een culturele organisatie gevestigd is: ook die goedbedoelde tegemoetkomingen worden verrekend met de NOW.”

Ook interessant: 300 miljoen ondersteuning extra voor culturele sector
Boek: Nederland Museumland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×