Week van de koloniale geschiedenis

Topcollecties IISG online toegankelijk

Tientallen archieven uit de collectie van het internationaal instituut voor sociale geschiedenis (IISG) zijn sinds kort online gratis te bekijken. Het gaat onder meer om de archieven van Pieter Jelles Troelstra, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Lev Trotsky, de Duitse sociaaldemocraten Eduard Bernstein en Karl Kautsky en de Franse anarchiste Louise Michel.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld de archieven van politieke partijen als de SDAP op de website van het instituut te bekijken. Er kan online door de documenten gebladerd worden en ieder stuk is ook full screen te bekijken. De documenten kunnen ook als pdf worden gedownload of geprint.

Het IISG digitaliseerde de archieven de afgelopen jaren met behulp van Metamorfoze, het nationale programma voor behoud van papieren erfgoed.

De komende jaren komen nog veel meer IISG-collecties, waaronder het archief van Marx en Engels, online beschikbaar.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: