Dark
Light

Tropenmuseum krijgt vaste presentatie over koloniaal verleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Rewriting History, door Fabiola Jean-Louis
Rewriting History, door Fabiola Jean-Louis (Tropenmuseum)

Het Tropenmuseum heeft vanaf juni een nieuwe, vaste expositie over het koloniaal verleden. De tentoonstelling, getiteld Onze koloniale erfenis laat zien hoe kolonialisme de wereld mede vormde en hoe mensen kolonialisme doorstonden.

De presentatie bevat zo’n vijfhonderd voorwerpen en kunstobjecten uit de collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar het Tropenmuseum onderdeel van is, aangevuld met nieuwe, hedendaagse kunst. Centraal staan het Nederlandse koloniale verleden in Suriname en het Caraïbisch gebied en Indonesië en de doorwerking die dat verleden tot op vandaag de dag heeft. Dit onder meer in de vorm van ongelijkheid, racisme, uitsluiting en uitbuiting maar ook op cultureel vlak: een gedeelde keuken, taal en muziek.

Aan de hand van tien thema’s – zoals expansie en handel, consumptie en productie, arbeid en uitbuiting, racisme en verzet, taal en religie – gaat de expositie in op de koloniale werking en structuren. Het museum laat ook zien hoe mensen in gekoloniseerde landen hier steeds tegen ageerden. Een team van conservatoren brengt momenteel historische voorwerpen, verhalen, kunstwerken, films en foto’s bijeen. Ook krijgt een aantal kunstenaars het verzoek speciaal voor de expositie werk te maken. Het Amsterdamse museum over de nieuwe presentatie:

“Met Onze koloniale erfenis willen we bijdragen aan bewustwording van de structuren en verhoudingen in de maatschappij die met kolonialisme zijn geïntroduceerd. En die doorwerken in vandaag de dag als het gaat om beeldvorming, taalgebruik. Om zo meer inzichtelijk te maken hoe kolonialisme de hedendaagse samenleving heeft vormgegeven.”

Een team van educatiemedewerkers en docenten werkt aan een educatiepakket voor het onderwijs. De nieuwe vaste tentoonstelling is te bezoeken vanaf 9 juni 2022.

×