Trompettist Donald Byrd (80) overleden

Donald Byrd (Still YouTube)
De beroemde Amerikaanse trompettist Donald Byrd is maandag op tachtigjarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media op basis van een verklaring van zijn neef, Alex Bugnon.

Deze neef, zelf ook jazzmuzikant, schreef donderdag op zijn Facebookpagina:


Donald passed away Monday in Delaware, where he lived. His funeral will be held in Detroit sometime next week. I have no more patience for this unnecessary shroud of secrecy placed over his death by certain members of his immediate family.

Er gingen al enkele dagen geruchten rond over het overlijden van de muzikant, maar een officiële bevestiging bleef uit. Alex Bugnon vond het donderdag kennelijk genoeg geweest en plaatste toen bovenstaand bericht op Facebook.

- advertentie -

De in Detroit geboren Donald Byrd begon zijn carrière in de jaren vijftig bij de Art Blakey’s Jazz Messengers en speelde onder meer samen met bekende artiesten als John Coltrane, Sonny Rollins, Thelonius Monk en Herbie Hancock. Byrd was niet alleen actief in de jazz. Hij speelde ook soul en funk. Hij werd een van de belangrijkste leden van het zogenaamde Blue Note-label. In 1973 bracht hij hier het succesalbum Black Byrd uit.

Donald Byrd – Distant Land

Albums van Donald Byrd:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: