Een na de ramp verlaten huis nabij Tsjernobyl in 2001 (CC BY-SA 3.0 - slawojar - wiki)
Een na de ramp verlaten huis nabij Tsjernobyl in 2001 (CC BY-SA 3.0 - slawojar - wiki)

‘Tsjernobyl is weer bewoonbaar’

Zesentwintig jaar na de grootste kernramp uit de geschiedenis is Tsjernobyl door de regering van Oekraïne weer bewoonbaar verklaard. Volgens een regeringscommissie is het stralingsniveau voldoende gedaald.

- ad -

In april 1986 ging er iets helemaal fout in de vierde kernreactor van de kerncentrale in de Oekraïense stad Tsjernobyl. Door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem nam de warmteproductie dusdanig toe dat de centrale explodeerde explodeerde en in brand vloog. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, waarvan de meesten enkele dagen later door stralingsziekte.

Pas drie dagen na de ramp berichtte de Russische staatstelevisie over de ramp en werden de ruim honderdduizend omwonenden geëvacueerd. In Nederland werd een dag later, tijdens Koninginnedag, in Den Haag noodscenario’s geschreven voor het geval de radioactiviteit in Nederland te hoog werd. Ook in Nederland was toen al een hoge waarde gemeten.

De toegangswegen tot Tsjernobyl werden tot vandaag de dag gecontroleerd door militairen. Tsjernobyl werd een soort spookstad. Twee jaar geleden werd het gebied rond de kerncentrale al opengesteld voor toeristen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Volgens de regering is het gebied nu veilig genoeg en kunnen mensen er ook weer wonen. Groente en fruit uit het gebied zouden nog niet eetbaar zijn.

Lees ook: Kernramp van Tsjernobyl (1986)
Boek: Nacht in Tsjernobyl – Adam Higginbotham