‘Tsjernobyl is weer bewoonbaar’

Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC/Carl Montgomery
Zesentwintig jaar na de grootste kernramp uit de geschiedenis is Tsjernobyl door de regering van Oekraïne weer bewoonbaar verklaard. Volgens een regeringscommissie is het stralingsniveau voldoende gedaald.

In april 1986 ging er iets helemaal fout in de vierde kernreactor van de kerncentrale in de Oekraïense stad Tsjernobyl. Door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem nam de warmteproductie dusdanig toe dat de centrale explodeerde explodeerde en in brand vloog. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, waarvan de meesten enkele dagen later door stralingsziekte.

Pas drie dagen na de ramp berichtte de Russische staatstelevisie over de ramp en werden de ruim honderdduizend omwonenden geëvacueerd. In Nederland werd een dag later, tijdens Koninginnedag, in Den Haag noodscenario’s geschreven voor het geval de radioactiviteit in Nederland te hoog werd. Ook in Nederland was toen al een hoge waarde gemeten.

De toegangswegen tot Tsjernobyl werden tot vandaag de dag gecontroleerd door militairen. Tsjernobyl werd een soort spookstad. Twee jaar geleden werd het gebied rond de kerncentrale al opengesteld voor toeristen.

- advertentie -

Volgens de regering is het gebied nu veilig genoeg en kunnen mensen er ook weer wonen. Groente en fruit uit het gebied zouden nog niet eetbaar zijn.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: