Dark
Light

Tsjernobyl

Verlaten appartement waar brandweerman Vasili Ignatenko leefde

Tsjernobyl: leed op grote en kleine schaal

Het is een overwegend normale ochtend in het Oekraïense Pripjat. Mannen nemen de Lada naar hun werk. Vrouwen brengen hun kinderen naar school. Ergens wordt een bruiloft gehouden. De meeste mensen verkeren klaarblijkelijk in goede gezondheid. Een enkeling daarentegen proeft metaal in de lucht. Een ander heeft last van hoestbuien of misselijkheid.
Tsjernobyl

Klaprozen in Verdun en bevers en beren in Tsjernobyl

In ‘Verlaten oorden’ beschrijft de Schotse journaliste Cal Flyn verschillende van locaties, zoals de ‘vervreemdingszone’ rondom de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne en de voormalige slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog bij Verdun in Frankrijk. Op deze plaatsen gedijen flora en fauna over het algemeen goed, hoe vervuild, verarmd en gevaarlijk sommige van deze plekken ook zijn.
Reuzenrad in Tsjernobyl / Pripjat - cc

De ontdekte wereld herontdekken

De tijd van ontdekkingsreizen ligt ver achter ons en de aarde lijkt weinig mysteriën meer te hebben voor de moderne avonturier. Toch zijn er nog volop avontuurlijke en verborgen plaatsen, die in de vakantiefolders niet voorkomen en soms zelfs op de kaart niet te vinden zijn.
Een na de ramp verlaten huis nabij Tsjernobyl in 2001 (CC BY-SA 3.0 - slawojar - wiki)

‘Tsjernobyl is weer bewoonbaar’

Zesentwintig jaar na de grootste kernramp uit de geschiedenis is Tsjernobyl door de regering van Oekraïne weer bewoonbaar verklaard. Volgens een regeringscommissie is het stralingsniveau voldoende gedaald.