De uitvindingen van Philips Research

1 minuut leestijd

Eind dit jaar komt Museum Boerhaave in Leiden met een tentoonstelling over het honderdjarig bestaan van Philips Research. De tentoonstelling, getiteld 100 jaar uitvindingen, Made by Philips Research toont de belangrijke innovaties van dit instituut, zoals de radiobuis, de röntgenbuis, de compact disc en innovaties op het gebied van licht.

Afb: Museum Boerhaave
Afb: Museum Boerhaave
Museum Boerhaave staat ook stil bij de mensen achter de uitvindingen met “persoonlijke verhalen over nieuwsgierigheid, creativiteit en lef”.

In januari 2014 is het honderd jaar geleden dat Gilles Holst als eerste directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Eindhoven werd benoemd, het begin van Philips Research. Het doel van dit onderzoekslaboratorium was (en is) om op eigen kracht nieuwe technologie te ontwikkelen, patenten te verkrijgen en deze toe te passen in producten. Het leverde een indrukwekkende stroom baanbrekende innovaties op, die de wereld ingrijpend hebben veranderd.

Intelligent light

Naast innovaties en producten van vroeger, is er in de tentoonstelling ook aandacht voor de nieuwste technologie. Zo staat in de entree van de tentoonstelling een lichtvlak met een interactief lichtspel dat op bewegingen van de bezoekers reageert. Ook vormen de lichtspots en tablets in de tentoonstelling een bijzondere test-case. De lichtspots zorgen voor extra digitale informatie op de tablet van de bezoeker. Deze vorm van zogenaamd intelligent light is volgens het museum een primeur in Nederland.

Museum Boerhaave, het museum dat vijf eeuwen innovatie in wetenschap en techniek laat zien, is blij met de bijzondere samenwerking met Philips Research. Museumdirecteur Dirk van Delft:

Philips hoort bij Nederland en maakt deel uit van onze nationale identiteit. Dat komt door de Philipsproducten waarmee we vertrouwd zijn, van onze huiskamer tot in het ziekenhuis. De oorsprong van die producten ligt veelal bij Philips Research. De tentoonstelling in Museum Boerhaave brengt die onmiskenbare rol voor het voetlicht.

De tentoonstelling is te zien van 19 december 2013 tot en met 26 oktober 2014.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×