Ulu Moskee nu ook onderdeel van ‘Grootste Museum van Nederland’

1 minuut leestijd
Ulu Moskee Utrecht, kroonluchter en plafond
Ulu Moskee Utrecht, kroonluchter en plafond - Foto: Femke Lockefeer / Museum Catharijneconvent

De Ulu-moskee in de Utrechtse wijk Lombok is toegevoegd aan het Grootste Museum van Nederland, een landelijk project van Museum Catharijneconvent waarin kerken, synagogen en andere godshuizen worden opengesteld voor het brede publiek.

Ulu Moskee Utrecht, gebedszaal
Ulu Moskee Utrecht, gebedszaal – Foto Femke Lockefeer / Museum Catharijneconvent
De Utrechtse moskee is het tweeëntwintigste religieuze gebouw dat aan het netwerk is toegevoegd. Veel Utrechters kennen de moskee. Het islamitische gebedshuis, dat de deuren in 2015 opende, valt door zijn grote koepel en potloodvormige minaretten namelijk behoorlijk op. Het gebouw staat midden in de wijk op een steenworp afstand van het Centraal Station en is goed zichtbaar vanuit de binnenstad.

Dankzij de aansluiting bij het museumnetwerk kunnen geïnteresseerden de moskee na het maken van een afspraak ook van binnen komen kijken. Volgens Museum Catharijneconvent valt binnen genoeg te zien:

“Het interieur is indrukwekkend, met een grote gebedszaal, meerdere balkons en een versierde koepel. Het licht in de gebedsruimte is een kunstwerk op zich. De architect Ishak Önen wilde de lichtinval in dit religieuze gebouw extra benadrukken. Daarom maakte hij ramen in de koepel, lichtstroken in het dak en plaatste een transparante gebedsmuur. Hierdoor baadt de ruimte in het daglicht en fonkelen overal de goudkleurige details.”

In het tapijt van de moskee is een tulp verwerkt, een verwijzing naar de band tussen Turkije en Nederland.

Ulu Moskee Utrecht, minbar
Ulu Moskee Utrecht, minbar – Foto: Femke Lockefeer / Museum Catharijneconvent

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×