Uniek vrouwengraf gevonden in Zutphen

Archeologen hebben in Zutphen een eeuwenoud urnenveld gevonden. De gemeente Zutphen heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan tijdens opgravingen bij een nog aan te leggen sportveldencomplex. Archeologen stuitten hier op een urnenveld en een vennetje. Volgens de onderzoekers werden hier vroeger persoonlijke bezittingen geofferd.

Tijdens nader onderzoek stuitten de archeologen op een rijk urngraf

- advertentie -van een gecremeerde vrouw die met ‘uitzonderlijke sieraden’ was uitgedost. De vrouw zou rond 800 voor Christus hebben geleefd en destijd tot de elite van Noordwest-Europa hebben behoord. De gemeente Zutphen:

Haar graf is in Nederland uniek. De vondst van Keltische glazen armbanden in het ven wijst op Keltische invloeden die verder noordelijk reikten dan tot nu toe wordt aangenomen.

De vondsten worden donderdag en vrijdag voor geïnteresseerden tentoongesteld in het gebouw De Kaardebol in Zutphen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: