Dark
Light

Universiteit Harvard mag bekende slavenfoto’s houden

Auteur:
1 minuut leestijd
Renty Taylor - Foto gemaakt in opdracht van Louis Agassiz
Renty Taylor - Foto gemaakt in opdracht van Louis Agassiz

De Amerikaanse universiteit Harvard hoeft enkele oude foto’s waarop twee slaafgemaakten zijn afgebeeld, niet over te dragen aan Tamara Lanier, een vrouw die zegt dat ze afstamt van de gefotografeerde personen. Dat heeft een rechtbank in Massachusetts vorige week bepaald.

Renty Taylor - Foto gemaakt in opdracht van Louis Agassiz
Renty Taylor – Foto gemaakt in opdracht van Louis Agassiz
De foto’s dateren uit 1850. Het zijn zogeheten daguerreotypes, vernoemd naar uitvinder Louis Daguerre. Halverwege de negentiende eeuw stond de fotografie nog in de kinderschoenen. Met de daguerreotypes werd het fotograferen op grotere schaal mogelijk. Op de slavenfoto’s waar de rechter zich recent over boog staan de tot slaaf gemaakte Renty Taylor en diens dochter Delia. Het zijn de vroegst bekende foto’s waarop tot slaafgemaakten zijn geportretteerd.

‘Vernederende daad’

Tamara Lanier zegt een directe nazaat te zijn van Renty en Delia en spande een rechtszaak aan tegen de Harvard-universiteit. Ze eiste dat de foto’s aan haar zouden worden overgedragen en wilde een schadevergoeding. Ze wees erop dat haar voorouders gedwongen werden mee te werken aan de fotosessie, die onder toezicht stond van de Harvard-hoogleraar Louis Agassiz, een voorstander van de slavernij die mede via de foto’s wilde aantonen dat het witte ras superieur was aan het zwarte. Lanier spreekt van een “vernederende daad die moest bewijzen dat Renty minderwaardig was”. Ze neemt het de universiteit ook kwalijk nog altijd geld te verdienen aan de foto’s.

Haar rechtszaak werd mede gesteund door enkele tientallen nazaten van Agassiz. Per brief pleitten zij ervoor de foto’s over te dragen aan Lanier. De rechtbank ging echter niet in dat verzoek mee. De rechter, die liet weten begrip te hebben voor de gevoeligheid van de kwestie, oordeelde dat het portretrecht bij de fotograaf ligt en niet bij de afgebeelde persoon. Bovendien is de zaak verjaard. Tamara Lanier heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan.

Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

ABC over de rechtszaak:

Bronnen

-https://edition.cnn.com/2021/03/05/us/harvard-slave-photos-lawsuit-trnd/index.html
-https://nos.nl/artikel/2371272-harvard-mag-slavenfoto-s-houden.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/Renty_Taylor
-https://www.youtube.com/watch?v=OFxXMg7EqFI
×