De Val van Saigon markeert het einde van de Vietnamoorlog. Op 30 april 1975 geeft de Zuid-Vietnamese overheid zich over aan de Noord-Vietnamese Vietcong en begint de eenwording van Vietnam.
De Vietnamoorlog (1946-1975) is een strijd tussen het door de Sovjet-Unie gesteunde Vietcong van Noord-Vietnam en het op de Verenigde Staten gerichte Zuid-Vietnam. In 1973 worden de Parijse Akkoorden ondertekend, waarin wordt vastgelegd dat de Verenigde Staten zich moeten terugtrekken uit Zuid-Vietnam. Als zij dit doen neemt de Vietcong al snel Zuid-Vietnam over.
De Noord-Vietnamese generaal Vo Nguyen Giap rukt hierop met Sovjettanks op naar Saigon, de hoofdstad van het Zuiden. Voorafgaand aan de definitieve overmeestering van Saigon proberen Amerikanen en Zuid-Vietnamezen het land te ontvluchten. De Nederlandse fotograaf Hubert van Es legt deze ‘paniekreactie’ vast. Hij fotografeert tientallen Zuid-Vietnamese vluchtelingen die proberen toegang te krijgen tot een Amerikaanse helikopter die slechts zes mensen kan vervoeren. De foto wordt wereldberoemd.
Overgave
In de vroege ochtend van 30 april 1975 geeft de Zuid-Vietnamese president Duong Van Minh zich over via de radio. Na dagen van geweld vraagt hij de Vietcong hun wapens neer te leggen en geeft hij de macht over. Om half twaalf is de oorlog voorbij en doopt de Vietcong de stad om tot Ho Chi Minhstad, naar de oud-president van Noord-Vietnam.
Hoewel veel Amerikanen en Zuid-Vietnamezen nog proberen te vluchten, wordt dit hen door de Noord-Vietnamezen onmogelijk gemaakt. Zuid-Vietnamezen wordt bovendien hun paspoort afgepakt, zodat ze niet meer legaal kunnen reizen. De Amerikaanse president Ford laat weten dat hij blij is dat er nog zoveel manschappen gered konden worden voordat Zuid-Vietnam werd overgenomen. Veel Vietnamezen in het buitenland noemen de gebeurtenissen de ‘Val van Saigon’, terwijl andere Vietnamezen het zien als de ‘bevrijding van Saigon’ van de corrupte Zuid-Vietnamese regering.
Vietcong en Vietminh – Betekenis en verschillen
Overzicht van Boeken over de Vietnamoorlog