Dark
Light

Valika Smeulders nieuwe hoofd geschiedenis Rijksmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Valika Smeulders
Valika Smeulders (Foto: Andy Kleinmoedig - Rijksmuseum)

Per 1 juli is Valika Smeulders hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Zij is sinds 2017 conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum en maakt samen met een team van conservatoren de tentoonstelling Slavernij. Smeulders volgt Martine Gosselink op, die nu directeur is van het Mauritshuis.

Naast haar werk voor het Rijksmuseum is Valika Smeulders (1969) verbonden als postdoc onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en eigenaar van Pasado Presente, een stichting die zich bezighoudt met thema’s als maatschappelijke diversiteit, erfgoed en slavernijverleden. Smeulders is lid van de Commissie Koloniale Collecties, het UNESCO Memory of the World Comité, de Werkgroep Caribische Letteren en het Comité Koninkrijksrelaties. In 2019 hield zij de zesde Rudolf van Lier-lezing aan de Universiteit Leiden en ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Onderwijs en Wetenschap.

Valika Smeulders over haar benoeming:

“Ik ben geboeid door hoe landen met hun geschiedenis omgaan, wat zij daarvan in musea laten zien, welke verhalen wel en niet worden verteld, en waarom. Het gaat mij om de maatschappelijke relevantie van geschiedenis zoals vervat is in het Ghanese woord sankofa: kennis over het verleden helpt ons navigeren richting de toekomst.”

×