/

Valika Smeulders nieuwe hoofd geschiedenis Rijksmuseum

Valika Smeulders
Valika Smeulders (Foto: Andy Kleinmoedig - Rijksmuseum)

Per 1 juli is Valika Smeulders hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Zij is sinds 2017 conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum en maakt samen met een team van conservatoren de tentoonstelling Slavernij. Smeulders volgt Martine Gosselink op, die nu directeur is van het Mauritshuis.

Naast haar werk voor het Rijksmuseum is Valika Smeulders (1969) verbonden als postdoc onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en eigenaar van Pasado Presente, een stichting die zich bezighoudt met thema’s als maatschappelijke diversiteit, erfgoed en slavernijverleden. Smeulders is lid van de Commissie Koloniale Collecties, het UNESCO Memory of the World Comité, de Werkgroep Caribische Letteren en het Comité Koninkrijksrelaties. In 2019 hield zij de zesde Rudolf van Lier-lezing aan de Universiteit Leiden en ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Onderwijs en Wetenschap.

Valika Smeulders over haar benoeming:

“Ik ben geboeid door hoe landen met hun geschiedenis omgaan, wat zij daarvan in musea laten zien, welke verhalen wel en niet worden verteld, en waarom. Het gaat mij om de maatschappelijke relevantie van geschiedenis zoals vervat is in het Ghanese woord sankofa: kennis over het verleden helpt ons navigeren richting de toekomst.”

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: