Het Van Gogh Museum heeft zijn collectie verrijkt met het schilderij De druivenoogst uit 1880 van de Franse kunstenaar Jules Bastien-Lepage (1848-1884). Het werk is in maart 2016 aangekocht op de TEFAF en is vanaf 14 juni in het museum te zien.
Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum):
‘We zijn enorm blij met deze aankoop: De druivenoogst is niet alleen een indrukwekkend meesterwerk, maar laat ook zien hoe Van Gogh door zijn voorlopers geïnspireerd werd.’
Jules Bastien-Lepage begon in 1876 met het schilderen van landelijke thema’s en was vanwege zijn oprechte en eenvoudige benadering van het boerenleven een belangrijk voorbeeld voor Vincent van Gogh. Ook Van Gogh wilde het harde maar eerlijke leven van de boeren verbeelden, zonder dit te idealiseren. Het schilderij De druivenoogst (1880) van Bastien-Lepage, geschilderd in een zeer levendige variatie aan verfstreken en tinten, is hier een indrukwekkend voorbeeld van.
Bastien-Lepage maakte door zijn vroegtijdige dood in 1884 relatief weinig schilderijen met dit soort landelijke onderwerpen. De druivenoogst is als inspiratiebron voor Van Gogh én als negentiende-eeuws meesterwerk geheel op zijn plek in de collectie van het Van Gogh Museum.
Een raadselachtig meesterwerk
Het verhaal van De druivenoogst is raadselachtig: een jonge vrouw met twee lege manden in haar armen loopt in de richting van de kijker, maar maakt geen oogcontact. In plaats daarvan kijkt zij juist achterom over haar schouder en vangt met haar afwendende pose zo het oog van de beschouwer dat als het ware het landschap in wordt geleid. Waar kijkt de vrouw naar? Is het naar haar gezelschap links of juist naar de grijze wolken die haar doen twijfelen of de wijnoogst wel kan beginnen?
De druivenoogst is vanaf 14 juni te zien op de eerste verdieping van het Van Gogh Museum, waar sinds de nieuwe presentatie van de vaste collectie (november 2014) ook de andere voorlopers van Van Gogh te vinden zijn.
Naast de kleine Studie voor Het hooien in De Mesdag Collectie in Den Haag – in beheer van het Van Gogh Museum – is dit voor zover bekend het enige schilderij van Bastien-Lepage dat in een publieke instelling in Nederland te zien is.
Meer kunstgeschiedenis
Boek: Jules Bastien-Lepage and His Art