Dark
Light

Varen langs het Westelijk Front

Auteur:
2 minuten leestijd
Regenboog boven de IJzer nabij Diksmuide (cc - Michiel Hendryckx)
Regenboog boven de IJzer nabij Diksmuide (cc - Michiel Hendryckx)

Over de Eerste Wereldoorlog en het Westelijk Front verschenen al talloze reisgidsen. Het is moeilijk daar een nieuwe invalshoek in te vinden. De Belgische auteur en schipper Eric Dewilde is dat toch gelukt.

Varen en fietsen langs de frontlijnroute – Eric Dewilde
Varen en fietsen langs de frontlijnroute – Eric Dewilde
In Varen en fietsen langs de Frontlijn beschrijft Dewilde op duidelijke wijze een nieuwe en leuke manier om het Westelijk Front te bezoeken, namelijk vanaf het water. Deze vaargids is het resultaat van zijn eigen vaartochten. De Belgische Westhoek en Noord-Frankrijk zijn rijk aan waterwegen in alle soort en maten. Dit netwerk van kanalen en kleine rivieren leent zich prima voor recreatieve binnenvaart.

De vaargids begint met een korte introductie van de Eerste Wereldoorlog en het varen in België en Frankrijk. Wat voor papieren heeft u nodig, wat voor apparatuur moet u meenemen, belastingen, tol en suggesties voor de uitrusting van uw vaartuig.

De routebeschrijving begint in Nieuwpoort waar in 1914 de Duitse opmars werd gestuit door de polder onder water te zetten. Vervolgens gaat het over de rivier de IJzer naar Ieper. Het is geen toeval dat het Westelijk Front vaak parallel lag aan waterwegen. In die tijd vormden die namelijk een moeilijk te nemen barrière voor een leger. Rivieren en kanalen werden zo ingebed in verdedigingslinies.

Na Ieper keert de route met een bocht via Veurne naar het Franse Duinkerken. Het kanaal Dunkerque-Valenciennes voert onder meer langs St. Omer waar het Britse Grand Head Quarters zich in de eerste jaren van de Grote Oorlog bevond. Via allerlei vaarwegen gaat het verder langs de frontlijn via Verdun richting de Zwitserse grens. Bij ieder relevant punt langs de oude frontlinie wordt een aanlegplaats aangegeven.

Westfront in 1917 (Bundesarchiv)
Westfront in 1917 (Bundesarchiv)

De beste manier om het Westelijk Front vanaf het water te bezoeken is door fietsen mee aan boord te nemen. Dan zijn veel oorlogsmonumenten en locaties makkelijk te bereiken. Het formaat van de gids is echter te groot om tijdens het fietsen bij de hand te houden. Beter het boek in de kajuit laten liggen en een losse routebeschrijving of kaart meenemen.

In totaal beschrijft de vaargids vier volledige vaarroutes van de Vlaamse kust via Frans Vlaanderen, Lotharingen en de Vogezen naar de Zwitserse grens. De aanvaarroute van Nederland naar Nieuwpoort moet u zelf uitstippelen. Vanaf Basel kunt u net als de Batavieren de Rijn afdobberen naar Nederland.

Bent u geïnteresseerd in het Westelijk Front en heeft u een pleziervaartuig, of bent u van plan er een ter plekke te huren, dan is dit absoluut een gids voor u.

~ Edwin Ruis

Bekijk dit boek bij:

Edwin Ruis MA is historicus. Hij geeft regelmatig wandellezingen in Rotterdam en Den Haag rond thema’s als spionage en oorlog, zoals de Rotterdam WO1 Spionagewandeling. Zie zijn eigen website www.voetspoorthemawandelingen.nl. Twitter/X: @E_Ruis

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×