Dark
Light

‘Veel websites van musea slecht verzorgd’

Auteur:
1 minuut leestijd

Het is niet best gesteld met de kwaliteit van de websites van de Nederlandse musea. Dat blijkt uit een onderzoek van Museumkwartier.nl, die de websites van 980 musea onderzocht.

Volgens Museumkwartier wordt er door de musea zeer amateuristisch omgegaan met het online voorlichten van mogelijke bezoekers.

“Dit ondanks het feit dat juist de teruglopende bezoekers aantallen het belangrijkste probleem zijn van veel musea.”

Jennifer van Bastelaar, initiatiefneemster van het onderzoek:

“Het is schokkend om te zien hoe vaak de websites hopeloos verouderd zijn, openingstijden uit 2013, laatste nieuws uit 2012 en geen enkele mogelijkheid om contact informatie te vinden. Dit ontneemt bezoekers de kans om het museum te gaan bezoeken, iets waar musea juist veel behoefte aan hebben.”

Bij het beoordelen van de musea werd gekeken naar drie gebieden: sociale interactie, verrassende elementen en actuele informatievoorzieningen, zoals de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en faciliteiten in het museum.

Musea die er positief uitsprongen werden door Museumkwartier beloond met de Museum Ontdekking awards. In totaal werden er 31 musea onderscheiden, waaronder Natuurmuseum Nijmegen, Streekmuseum Tiel, Natura Docet Wonderryck Twente en Nationaal Militair Museum in Soest. Volgens de onderzoekers laten deze musea zien dat zij mee gaan met de tijd en vernieuwend zijn.

Met gemiddeld 24 miljoen museum bezoekers per jaar zijn de musea één van de belangrijkste culturele trekpleister van Nederland.

Boek: De 250 leukste musea van Nederland en Vlaanderen

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×